Koningsdag is een ouderwetse gelegenheid om gezellig samen te komen. Diverse festiviteiten zijn georganiseerd: spelletjes voor kinderen, markten, braderies en optredens. Naast carnaval is dit een gigantisch feest dat losbarst en door corona is het lang geleden dat we zo’n gezellig feest hebben meegemaakt. Om het feest in goede banen te leiden hanteert elke stad/dorp zijn eigen regels. Naast dat het handig is voor de feestvierders is het voor hen die aan het werk zijn ook fijn om de regels na te lezen. Lees de tips en doe er je voordeel mee!
Tip 1: Neem geen alcohol mee in het openbaar vervoer
Op de stations en in de treinen gelden een aantal speciale maatregelen. Zo is vanaf dinsdagavond 26 april 19.00 uur tot donderdagochtend 28 april 7.00 uur het meenemen of drinken van alcohol in het station en trein niet toegestaan. Ook wordt er geen alcohol verkocht op het station. Dus met andere woorden, stel je gaat per trein naar Amsterdam, dan mag je tijdens koningsnacht en/of koningsdag geen bier drinken of meenemen in je rugzak. Tip: Reis je met de trein? Laat alcohol thuis.
Tip 2: Zoek de regels op betreft alcohol gebruik
Elke stad heeft zijn eigen regels betreft alcohol gebruik. Deze regels zijn over het algemeen niet extreem, maar het is wel slim om deze van te voren op te zoeken. Er is één stad die strenge regels hanteert en dat is Amsterdam. Feestvierders mogen hier één alcoholisch drankje per persoon bij zich hebben en alle winkels binnen de ring mogen maar 1 alcoholisch artikel per keer verkopen.
Tip 3: Bekijk de locatie van de WC’s
Stel, je bent aan het feesten in de stad en je moet naar de wc? Plas dan niet tegen een voordeur aan en ga opzoek naar een Dixi of plaszuil/krul. Tip: Kijk even waar de openbare toiletten zich bevinden. Hier vind je de openbare toiletten in Amsterdam. Hier in Utrecht en hier in Den Haag. Zo heb je een beetje een idee waar je moet zijn!
Tip 4: Regels omtrent varen tijdens Koningsdag
In de meeste grote steden zijn er geen strenge regels, wel wordt er gezien de drukte vaak eenrichtingsverkeer en/of oranje routes ingesteld. Ook goed om te weten: in Amsterdam moet je sinds 1 januari 2022 op elke boot een vignet hebben. Wil je de dag dus vanaf het water vieren, zorg dan dat je het vignet op tijd aanvraagt én activeert.
In de meeste steden is te harde muziek verboden, dit geld ook op de boot dus let op je volume. Let er ook op dat de schipper van de boot de BOB blijft.
Tip 5: Ga met de fiets of openbaar vervoer
In bijna elke stad zijn er strenge regels voor het inrijden en/of uitrijden met de auto. Sommige gedeeltes zijn compleet autovrij. Hiernaast moet je per stad ook rekening houden met minder tot geen parkeerplaatsen. De binnenstad van Utrecht is bijv. op 26 en 27 april helemaal afgesloten voor verkeer en ook in Amsterdam zijn grote delen afgesloten. Tip: Ga met de fiets of OV en kijk van te voren per stad wat de regels zijn.