Skip to main content
ArtikelenBeleid en adviesJuridisch

Aanpak mensenhandel vraagt extra investering

Door 19 januari 2023januari 23rd, 2023Geen reacties

Het aanpakken van mensenhandel op lokaal niveau wordt door gemeenten steeds belangrijker gevonden. Toch blijven er zorgen om genoeg capaciteit, tijd en middelen om (goed) uitvoering te kunnen geven aan het beleid. Dit ondanks de beschikbaar gekomen structurele financiering.

Het is echt nodig de integrale aanpak van mensenhandel verder te versterken en te blijven investeren in het inbedden van de bestuurlijke aanpak. In aanloop naar het Tweede Kamerdebat met staatssecretaris Van der Burg over de aanpak van mensenhandel en het prostitutiebeleid roept de VNG daarom op het budget te verhogen (bovenop de al beschikbare 2 miljoen euro). Gemeenten hebben de hulp van het rijk en andere partners als de Politie en het OM hard nodig.

Wijziging van artikel 273f van het Wetboek van Strafrecht

Een groot probleem blijft de strafrechtelijke aanpak van daders. Een beoogde wijziging van artikel 273f van het Wetboek van Strafrecht juicht de VNG daarom toe: de strafbaarstelling als geheel wordt hiermee toegankelijker en de aanpak van mensenhandel effectiever. Door vertraging in het traject naar de Wet regulering sekswerk ziet de VNG bij verschillende gemeenten – onwenselijke – “handelingsverlegenheid” ontstaan.

Lees op VNG.nl over de aanpak mensenhandel.

Bekijk hoe wij optreden tegen ondermijnende criminaliteit