Skip to main content
ArtikelenBOA's

Alcohol controles omzeild door herkenning controleurs?

Door 23 januari 2022januari 30th, 2022Geen reacties

Een uitbater van een horecagelegenheid die het niet zo nauw neemt met de regels ontspringt de dans voortaan niet langer als gemeentelijke handhavers zijn zaak betreden. Woerden en Oudewater sluiten zich aan bij een regionaal samenwerkingsconvenant. Het kan dus zomaar zijn dat er ineens een onbekende toezichthouder uit een van de vijftien andere gemeenten in de provincie Utrecht binnenloopt.

kat en muisspel

Bij de (leeftijd)controles in de horeca liepen gemeenten tegen het probleem aan dat de controlerende BOA in zijn werkgebied werd herkend, ook als hij in ‘burger ging’. Zodra de BOA werd gesignaleerd in de buurt, ging alles weer even volgens de regels. Jongeren onder de 18 zaten ineens braaf aan de cola bijvoorbeeld als de BOA binnenstapte. Overtredingen van de Drank- en Horecawet konden dus lastig tot niet worden vastgesteld, zeggen de burgemeesters van Woerden en Oudewater in een brief aan hun gemeenteraden.

Voor wat hoort wat

Het toetreden tot het samenwerkingsverband biedt meer voordelen. Zo kunnen bij evenementen BOA worden geleend van andere gemeenten en gaan die van Woerden en Oudewater ook elders assisteren. Het kost de gemeenten niets, maar er zit wel een verplichting aan. Als Woerden bijvoorbeeld voor een cafécontrole drie BOA uit de stad Utrecht vraagt, moet ze later een gelijk aantal daar inzetten.

Lees meer over de samenwerking.

Alcoholwet dhw expertise mball