Na jaren van voorbereiding en uitstel en een rekening van 3 miljard euro treedt op 1 januari de nieuwe Omgevingswet in werking. Deze zou van een oerwoud aan wetten een ‘eenvoudig beter’ geheel moeten maken. Maar op de laatste ‘Dag van de Omgevingswet’ uiten experts, ambtenaren en het bedrijfsleven vooral zorg en onzekerheid. Zo deelt Follow the Money vandaag.
”"Waarom deden we dit eigenlijk? Ik weet het niet meer!"
Experts, ambtenaren en aanwezigen uit het bedrijfsleven.deelnemers van de 'Dag van de Omgevingswet'
De inwerkingtreding is al vijf keer uitgesteld en Marjolein Jansen, directeur-generaal ruimtelijke ordening van het ministerie van BZK, weet dat ze voor een kritisch, deels zelfs cynisch publiek staat. Het ontwikkelen van de wet ging achter de schermen gepaard met ICT-rampen, boze ambtenaren, meldpunten, politieke ruzies en intimidatie. Maar nu gaat het dan echt gebeuren, en de nieuwe wet is ‘een prachtig instrument’, trapt Jansen haar praatje af. De weg erheen was niet makkelijk en er zal sprake zijn van kinderziektes, voegt ze daaraan toe. Ze vergelijkt de wet met het prototype van een auto:
‘Hij kan de weg op en je kunt er veilig in rijden, maar je moet nog wel je hand uit het raam steken als je wilt afslaan.’
Omgevingswet bundeling van wetten; sneller, eenvoudiger en goedkoper.
De Omgevingswet bundelt 26 wetten en moet initiatieven van burgers en ondernemers voor de leefomgeving sneller, eenvoudiger en goedkoper maken. Van het aanleggen van een snelweg tot het winnen van drinkwater en van een nieuwe dakkapel tot een rioolwaterzuivering; vanaf 1 januari valt het allemaal onder de nieuwe wet.
De meeste aanwezigen zijn er nog niet gerust op dat het over twee maanden allemaal gaat werken. Het bedrijfsleven overziet de megawet niet en is bang voor juridische aansprakelijkheid. Ambtenaren zijn nog lang niet klaar om met de nieuwe digitale systemen te werken.
Waarom komt er een ‘megawet’?
Dat juist het bedrijfsleven vandaag zijn zorgen komt uiten is opvallend, want dat is van origine de voornaamste doelgroep van de wetswijziging. In de nadagen van de kredietcrisis, rond 2011, lag de bouwsector zo goed als stil. Het idee ontstond dat de regelgeving eenvoudiger kon en de besluitvorming transparanter(staat in de kamerbrief van de destijds minister van Infrastructuur en Milieu Schultz). Ook moesten lokale bestuurders meer afwegingsruimte krijgen om te beslissen over bouwplannen.
De IT waar de wet op zou moeten gaan draaien, hapert nog, en gemeenten zijn nog niet (genoeg) voorbereid door personeelstekorten op de nieuwe, belangrijkere rol in de vergunningverlening die voor hen is weggelegd. Het bedrijfsleven overziet de gevolgen van de wet nog niet, maar vreest voor de continuïteit. De kosten van het project zijn inmiddels geraamd op 3 miljard euro. Lees er meer over in het artikel van de Follow The Money die dit optekende op de laatste dag van de Omgevingswet! (Let op: het artikel staat achter een ‘subscription-wall’ waardoor je je gegevens moet achterlaten om lid te worden, óf het eerste artikel gratis kunt lenen. Voor ons over dit dusdanig belangrijke onderwerp desondanks een reden wel naar FTM te linken.)