Skip to main content
Artikelenvergunningverlening

Ambtenaren willen uitstel Omgevingswet

Door 28 juni 2022augustus 17th, 2022Geen reacties

‘Dit wordt volgende parlementaire enquête’

Eerder berichtte we over de nieuwe Omgevingswet die op 1 januari 2023 van kracht zou moeten gaan worden, en dat deze moest worden uitgesteld. Nu blijken ambtenaren tegenover Nieuwsuur hier feller voor te pleiten. Pas in oktober wordt definitief duidelijk of de wet kan ingaan. Dat is te kort dag en onwerkbaar, stellen de ambtenaren.

Verwarring over stelling minister

De invoering is al vaker uitgesteld, maar minister Hugo de Jonge wil niet nog meer uitstel: op 1 januari 2023 moet de wet van kracht worden. Dat betekent dat op dit moment niemand weet welke wet op 1 januari leidend is: de nieuwe of de oude. Daardoor moeten overheden twee verschillende softwaresystemen in de lucht houden, dubbele aanvraagprocedures voorbereiden en meerdere legesverordeningen maken. Ze ervaren het als dubbel werk en zien kostbare tijd verloren gaan.

Nadrukkelijke communicatie over snelle invoering blijft

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) blijft aansturen op de geplande datum. “We realiseren ons dat daar dubbel werk bij komt kijken en dat het vertragend kan werken op de plannen, maar je moet ook een keer van start.” Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hamert op 1 januari. Maar ambtenaren geven aan dat ze zich niet vertegenwoordigd voelen door de belangenorganisatie van gemeenten, omdat de VNG een eigen koers zou varen en te weinig oog heeft voor de uitvoeringspraktijk.

Lees meer in het bericht van NOS.nl ook waarom dit dubbel werk oplevert.

Meer weten over vergunningverlening of de naderende omgevingswet? Treed dan in contact met ons!