Skip to main content
ArtikelenBOA's

Amersfoort wil optreden tegen verkeershufters

Door 3 januari 2024januari 16th, 2024Geen reacties

Slapen met de ramen dicht en oordoppen in, niet buiten op het balkon kunnen zitten en extra isolerend glas nodig hebben. Veel Amersfoorters ervaren overlast van extreem lawaai, vaak veroorzaakt door illegale uitlaten op een auto en hufterig gedrag in het verkeer. Uit een notitie van het gemeentebestuur blijkt dat de klachten serieus worden genomen, maar dat de gemeente er eigenlijk nauwelijks iets tegen lijkt te kunnen beginnen. 

Raadsleden praten volgende week dinsdag verder over het onderwerp excessief verkeerslawaai. Dat gebeurt op initiatief van het CDA, GroenLinks en D66. Dat het onderwerp veel Amersfoorters bezighoudt bleek in september toen er ook over dit onderwerp werd gesproken en de publiekstribune bomvol zat.

Capaciteit van de handhaving beperkt

Er lopen in Amersfoort relatief weinig BOA’s rond, 28 in totaal. Ter vergelijking: in Breda, een stad van vergelijkbare omvang, zijn er tachtig BOA’s. Ook de politiecapaciteit is beperkt in de stad, een probleem dat landelijk opgelost moet worden. Eerder schreven we al over uitbreiding van de BOA bevoegdheden om ook meer in te kunnen grijpen in het verkeer.

Last onder dwangsom tegen ‘verkeershufters’

In Rotterdam wordt een last onder dwangsom opgelegd voor verkeersovertredingen overlast. BOA’s houden gerichte acties in straten waar sprake is van veel overlast. Zij constateren, rapporteren en leggen de last onder dwangsom op. Bij elke volgende overtreding moet de bestuurder dan een dwangsom betalen ter hoogte van 500 euro met een maximum 3000 euro. Lees meer over de aanpak in Amersfoort en of ze daar genoeg capaciteit voor hebben op rtvutrecht.nl.

Toezicht en handhaving van MB-ALL

MB-ALL is dé partner voor de overheid bij het ontwikkelen en in stand houden van een veilige leefomgeving. Wij zijn expert op het gebied van toezicht en handhaving. Advies, beleid, opleidingen en trainingen, ondersteuning op uitvoerend niveau; we hebben de juiste kennis én de juiste mensen in huis om op te treden tegen bijvoorbeeld ‘verkeershufters’ of overlast.