Skip to main content
ArtikelenBeleid en advies

Amsterdam schroeft handhaving op coronatoegangsbewijs op

Door 1 november 2021november 3rd, 2021Geen reacties

Amsterdam heeft de handhaving op controle van het coronatoegangsbewijs in de horeca opgeschroefd. Daarbij zijn direct al ‘tientallen overtredingen’ geconstateerd. De QR-codes moeten ook in de rest van het land beter worden nageleefd, gecontroleerd en gehandhaafd, klonk het maandagavond na het Veiligheidsberaad.

Besmettingsbron

De hoofdstad verzocht vrijdag de horeca ‘nogmaals dringend’ bezoekers te controleren op het coronatoegangsbewijs. Volgens de gemeente blijkt uit bron- en contactonderzoek van de GGD dat horecabezoek een van de meest waarschijnlijke bronnen van besmetting is. Ook is er een toename van clusters van drie of meer besmettingen, die terug te leiden zijn tot horecabezoek.

Extra geld

Extra geld voor buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en politie, zoals vorige week aangekondigd is niet de oplossing om de controle op de coronapas in het uitgaansleven te verbeteren. Dat zegt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond. Volgens Kuin kan geld voor dit doel beter besteed worden aan de horeca, zodat daar meer personeel komt om te controleren. ‘De taak van de boa is steekproefsgewijs te controleren of de controle in orde is,’ zegt hij.

Capaciteit en beëdigd werkgebied

Volgens Kuin is de verdeling van het extra geld nog niet besproken met bewindslieden of burgemeesters. De BOA Bond vindt het ook een beter idee om BOA’s toe te staan dat ze elkaar mogen helpen. Tot nu toe mag een BOA alleen in de eigen (beëdigde) gemeente optreden. ‘Maar de ene gemeente heeft veel meer horeca dan de andere. Het zou mooi zijn als de boa’s op zeer korte termijn toestemming krijgen om buiten hun eigen gemeente te werken. Daarmee kan de capaciteit in drukke uitgaanssteden wel omhoog, als de gemeenten dat willen.’

Naleving

Het Veiligheidsberaad wijst er ook nadrukkelijk op dat naleving van de regels in de eerste plaats een zaak van burgers en ondernemers is. Pas in laatste instantie komen controles op de naleving en eventueel boetes of horecasluitingen aan bod.

Lees het hele artikel.

Wil je meer weten over wat wij kunnen betekenen voor ondersteuning met betrekking tot de inzet of ontzorging van handhaving?

Gemeentelijke handhavingsteams versterken?