Skip to main content
ArtikelenOndermijning

Amsterdam’s explosievenprobleem: Weinig oplossingen

Door 5 maart 2024maart 14th, 2024Geen reacties

Amsterdam blijft worstelen met een toenemend aantal explosies. Het aantal explosies werd bijna verdubbeld in 2022 ten opzichte van het voorgaande jaar. Het baart zorgen bij de autoriteiten, vooral vanwege het grote aantal jonge daders waarvan velen minderjarig zijn.

Hoofdofficier van Justitie René de Beukelaer en politiecommissaris Frank Paauw benadrukken de uitdaging om dit fenomeen te stoppen. Ondanks de inspanningen van een speciale groep die zich bezighoudt met explosies. Recentelijk waren er explosies in verband met de moord op rapper Bigidagoe, waarbij vermoedelijke daders zijn opgepakt.

Alternatieve aanpak

Halsema wijst op een systeem waarbij ouders op andere manieren betrokken kunnen worden. Zoals via buurtrechtbanken, waar aandacht is voor de problemen van ouders, zoals schulden. Ze benadrukt dat de groep jongeren die betrokken is bij explosies klein is, maar gewelddadiger wordt en soms geronseld wordt voor criminele activiteiten. Dit wordt verergerd door het aantrekkelijke financiële aspect van het criminele verdienmodel achter ‘bomaanslagen’.

Toename van explosies en steekincidenten

Hoewel het aantal schietpartijen is afgenomen, blijft het aantal explosies en steekincidenten stijgen. Deze worden vaak veroorzaakt door verschillende motieven, zoals conflicten in de drugshandel, zakelijke geschillen en burenruzies. Het aantal explosies in het land is dit jaar gestegen tot meer dan 600, wat duidt op een groeiend landelijk probleem ten opzichte van vorig jaar. Lees meer over de ontwikkelingen in het artikel op NOS.nl.

Ouders beboeten wangedrag

Burgemeester Ap Reinders van de gemeente Stichtse Vecht suggereerde onlangs ouders te beboeten voor het wangedrag van hun kinderen. Lees meer over zijn betoog hiervoor wat hij als opiniestuk liet plaatsen in de Volkskrant.

Openbare Orde en Veiligheid (OOV) bij MB-ALL

De handhaving van de openbare orde en veiligheid is één van de belangrijkste taken van de overheid. MB-ALL biedt de overheid ervaren adviseurs en juridisch experts, en andere sleutelrollen ten behoeve van handhaving en toezicht. Onze collega’s hebben ruime ervaring in het evalueren van huidig beleid en de ontwikkeling van nieuw beleid. Indien gewenst begeleiden wij ook het bestuurlijke traject. Onze adviseurs veiligheid kunnen naast detachering ook ingezet worden per dossier/zaak of vraagstuk.

Daarnaast kunnen we samenwerken met lokale autoriteiten om preventieve maatregelen te implementeren, zoals verbeterde verlichting en bewakingscamera’s, om zo een veiligere omgeving te creëren en het risico op explosies te verminderen. Met onze ervaring en toewijding aan het handhaven van de openbare veiligheid, zijn we goed gepositioneerd om te helpen bij het beschermen van de gemeenschappen waarin we actief zijn.

Neem contact met ons op