Skip to main content
ArtikelenBeleid en advies

ANPR camera’s mogen voorlopig door de overheid worden gebruikt

Door 4 december 2021december 17th, 2021Geen reacties

Na een uitspraak in de rechtbank naar aanleiding van een rechtszaak aangespannen door stichting Privacy First, blijft het voorlopig mogelijk ANPR (Automatic Number Plate Recognition) camera’s in te blijven zetten.

Privacy First eiste in een kort geding dat de overheid zou stoppen met het gebruik van Automatic Number Plate Recognition-camera’s. Die staan op honderden plekken in Nederland en scannen kentekens van voorbijrijdende auto’s. Volgens Privacy First is het aantal kentekens dat wordt gescand veel te hoog, en staat het effect niet in verhouding met de vermeende privacyschending. Privacy First stelt dat de ANPR-camera’s in strijd zijn met het Europees Handvest en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en stapte daarom naar de rechter.

De voorzieningenrechter stelt dat de overheid niet hoeft te stoppen met het gebruik van automatische kentekenplaatherkenning. De rechter oordeelt niet inhoudelijk over het gebruik van de camera’s, maar wel over de procedure. Privacy First stelde dat er een ‘spoedeisend belang’ was bij de uitspraak, en dat de camera’s zo snel mogelijk moesten worden uitgezet. De rechter gaat daar niet in mee. Die wijst erop dat de Wet ANPR, die de inzet van de camera’s bepaalt, al sinds 1 januari 2019 actief is. “Privacy First heeft kennelijk gedurende die periode geen aanleiding gezien om zich in rechte op de onverbindendheid van die regelgeving te beroepen”, schrijft de rechter.

Lees het hele artikel.

Meer weten over de mogelijkheden van cameratoezicht, of manieren om leefbaarheid te vergroten. Zonder inbreuk privacy van burgers?

Bekijk wat wij kunnen betekenen