Terwijl de zorgen omtrent de georganiseerde misdaad in Nederland steeds meer groeit, maken ministeries die voor miljarden aan subsidie verstrekken amper gebruik van het belangrijkste instrument om ondermijning een halt toe te roepen: de Wet Bibob.
Overheden mogen op basis van de Wet Bibob ondernemers screenen bij de aanvraag van vergunningen, overheidsopdrachten en vastgoedtransacties. Als er een “ernstig gevaar” dreigt van misbruik, kan de overheid een vergunning weigeren.
17 miljard subsidie per jaar
Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat de twee grootste ministeriële subsidieverstrekkers bij subsidieaanvragen amper Bibob-onderzoek doen. Het gaat om de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de instantie Uitvoering van Beleid. Deze twee instanties verstrekken samen 17 miljard euro subsidie per jaar.
RVO laat na vragen van Nieuwsuur weten dat ministeries zelf bepalen of ze Bibob inzetten bij subsidie-aanvragen. “RVO heeft daarover geen afspraken gemaakt met de verschillende ministeries.” Bibob-onderzoek wordt daarom niet toegepast bij nationale subsidies en ook niet bij EU-subsidies.
Lees verder over het onderzoek van nieuwsuur op nos.nl
De Wet Bibob
De Wet Bibob is een (preventief) bestuursrechtelijk instrument. Het heeft als doel om de criminaliteit uit de bovenwereld houden. Gemeenten, provincies en het Rijk kunnen op grond ervan informatie uitwisselen met opsporingsdiensten.
In 2020 zijn er 320 adviezen aangevraagd. Dit is te lezen in het jaarverslag. Van de 320 zijn er 304 door gemeenten en provincies aangevraagd en slechts 16 door de landelijke overheid. Dat is 5 procent van alle aanvragen. In 2021 waren er 467 aanvragen, waarvan 25 door de landelijke overheid. Dat is 5,3 procent.
Onze werkwijze
MB-ALL is vanuit jarenlange ervaring, en vele dossiers door heel Nederland bedreven in oplossingsgerichte advisering, aanpak of uitbesteding van Bibob zaken. Onze adviseurs of juristen kunnen overal het verschil maken. Benieuwd hoe? Daarover vertellen we u graag in een persoonlijk gesprek.