Skip to main content
ArtikelenBeleid en adviesBOA's

BOA’s krijgen bevoegdheid om te handhaven op verkeersovertredingen

Door 1 september 2023januari 15th, 2024Geen reacties

Als het aan het kabinet ligt, krijgen BOA’s structureel de bevoegdheid om te handhaven op verkeersovertredingen. Schrijft demissionair Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz in een brief aan de tweede kamer in reactie op resultaten van een pilot in een vijftal gemeenten.

In de eerste helft van dit jaar liep een pilot in de gemeente Breda, Harderwijk, Schouwen- Duiveland, Venlo en Zaanstad. Waarin de BOA’s op een aantal lichte verkeersovertredingen hebben gehandhaafd. Zoals het negeren van een rood verkeerslicht, telefoongebruik op de fiets en niet voorzien zijn van de juiste belichting.

De eerdere pilot was een vervolg op een vergelijkbare pilot in de gemeente Utrecht. Die werd ingezet na een aangenomen motie in de Tweede Kamer. Uit die pilot bleek dat de BOA’s  goed in staat zijn om de politie te ontlasten bij verkeershandhaving. De BOA’s deelden meer boetes uit dan als hun collega’s van de politie.

Tweede pilot

De nieuwe werkzaamheden, gaan niet ten koste van het reguliere werk, zeggen de BOA’s. Vooraf baarde dit de toezichthouders van de politie en het OM zorgen. Ook uitte zij zorgen over de kwaliteit van de opleiding en de vakbekwaamheid van BOA’s. Ondanks dat er vaak bezwaar wordt gemaakt tegen bekeuringen van BOA’S worden deze bezwaren niet vaker gegrond geklaard, dan die van politie con-collega’s.

Kwaliteit van de handhaving

Onderzoekers kunnen nog niks zeggen over de kwaliteit van de handhaving. Met de nieuwe bevoegdheid is er sprake van een overlappende taakomschrijving. Voor de BOA’s gaat het over nieuwe feiten en daarbij is het belangrijk dat de instructies, bevoegdheden en operationele kaders goed worden besproken. Over de uitkomst van de pilots is het Kabinet positief. Lees meer over de mogelijke verruiming van de bevoegdheid op binnenlandsbestuur.nl

Handhaving gericht inzetten op thema’s

U wilt dat iedereen in uw gemeente zich veilig voelt. Is er genoeg toezicht op straat om de regels na te leven? MB-ALL heeft een grote pool buitengewoon opsporingsambtenaren die inzetbaar zijn in domein 1. Wij detacheren BOA’s om de veiligheid en leefbaarheid in de openbare ruimte te handhaven. Een van de manieren om de zichtbaarheid en impact te vergroten is een ‘handhavingsactie’.

Een gevoel van veiligheid is belangrijk, laat juist in het verkeer veel irritatie ontstaan door ‘aso’ gedrag. In bovenstaande bericht blijkt hierin een waardevolle rol weggelegd voor de BOA.

Meer weten over (integrale) handhavingacties