Skip to main content
ArtikelenBOA'sToezicht

BOA pilot: Verkeershandhaving landelijk uitgebreide bevoegdheid

Door 19 januari 2023januari 25th, 2023Geen reacties

BOA’s in Breda mogen vanaf 10 januari voortaan handhaven op drie lichte verkeersovertredingen door fietsers en voetgangers. Breda doet namelijk mee aan de pilot Verkeershandhaving van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

De eerste pilot Verkeershandhaving draait sinds 8 februari 2021 in Utrecht. Vanwege de positieve evaluatie is besloten om de pilot uit te breiden naar vijf andere gemeenten.

Meer gemeenten sluiten aan bij verkeersovertredingen pilot voor BOA’s:

Meer dan twintig gemeenten meldden zich aan. Uiteindelijk zijn Harderwijk, Venlo, Zaanstad, Schouwen-Duiveland en dus ook Breda geselecteerd voor deelname aan de pilot.

Wethouder Boaz Adank (Leefbaarheid en Veiligheid), is blij met de deelname van Breda aan de pilot. “Zoals ook in het bestuursakkoord staat, heeft verkeersveiligheid in de stad en kerndorpen onze prioriteit. Dat betekent dat we onder meer onze straten en wijken veiliger inrichten. Daar stopt het echter niet. Dankzij de deelname van onze handhavers aan deze pilot kunnen we actief op straat de verkeersveiligheid verhogen. Hierbij werken we nauw samen met de andere vier gemeenten, het ministerie en de politie.”

Harderwijk pakt 4 veelvoorkomende verkeersovertredingen aan vanaf 23 januari:

De BOA’s zullen gaan handhaven op:

  • Ontbreken van fietsverlichting;
  • Niet handsfree bellen op de fiets;
  • Rood verkeerslicht negeren op de fiets;
  • rood verkeerslicht negeren door voetgangers.

Wethouder Marcel Companjen, verantwoordelijk voor handhaving: “Tijdens het project wordt onderzocht of de verschuiving van de bevoegdheden van politie naar BOA’s toegevoegde waarde heeft en uiteindelijk de verkeersveiligheid vergroot.” Voorheen was dit een taak (exclusief) van de politie. Deze pilot duurt nog tot mei 2023.

Lees meer over de uitbreiding voor Bredase BOA’s. en de harderwijkse deelname vanaf 23 januari.