Skip to main content
ArtikelenBOA's

BOA’s inzetten voor het afnemen van DNA uit hondenpoep

Door 20 oktober 2023november 6th, 2023Geen reacties

In strijd tegen hondenpoep wil de Zeeuwse coalitie in Reimerswaal een DNA- database voor honden. Honden poep is volgens de SGP (Staatkundig Geformeerde Partij), een van de grootste ergernissen in de openbare ruimte, van de inwoners van Reimerswaal. Om de strijd aan te gaan tegen hondenpoep, is er een motie voor het plan aangenomen.

Wethouder Nico van der Hoest voorziet problemen met de privacyregels van de AVG. “Een databank kan je niet zomaar aanleggen. Daar is complexe software voor nodig, waar de kosten van de software niet betaald kunnen worden met boetes” De wethouder keurt de motie af en heeft moeite met de hoge onderzoekskosten die niet haalbaar zijn voor een oplossing. De wethouder suggereert een realistische optie zoals een meldpunt voor overlast. Of een omheinde hondenuitlaatplaats, om op straat overlast te voorkomen.

Honden registreren in een databank

De NOS meldt in het artikel dat de SGP dat alle hondeneigenaren in Reimerswaal wil registreren, met het specifieke DNA van de honden vastgelegd. De kosten voor de hondeneigenaren zijn naar schattig 75 tot 100 euro. Daarnaast wil de SGP een boete opleggen van 150 euro, voor niet-geregistreerde honden.

BOA’S nemen DNA monsters af

Mochten de plannen doorgaan om een DNA- database te openen voor hondenpoep. Zouden de BOA’s monsters moeten nemen van hondenpoep, in de gemeente. Met het geteste monster zouden de hondeneigenaren een boete verwachten. VVD-lid Ida Sinke besteed liever het onderzoeksgeld aan de inzet van meer BOA’s

Meer weten over inzetten van BOA’s om bij te dragen aan het bestrijden van allerlei soorten overlast en preventie? 

Meer weten over strategie, beleid en advies