Skip to main content
ArtikelenBOA's

BOA’s krijgen wapenstok en sommigen ook handboeien

Door 24 juli 2022juli 27th, 2022Geen reacties

Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) kunnen vanaf nu worden uitgerust met een korte wapenstok. BOA’s die, als de situatie daarom vraagt, geweld mogen gebruiken, krijgen op termijn ook handboeien in hun standaarduitrusting. Dat schrijft minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer.

In de loop van volgend jaar krijgen BOA’s daarnaast toegang tot het rijbewijzenregister van de RDW, waarmee zij zonder tussenkomst van de politie de identiteit van iemand kunnen vaststellen die geen identiteitsbewijs op zak heeft. Gemeenten die hun BOA’s met een wapenstok willen uitrusten, moeten daarvoor wel eerst een vergunning aanvragen bij de lokale driehoek van politie, justitie en burgemeester. De driehoek adviseert de minister, die uiteindelijk beslist.

In Nederland werken zo’n 23.000 BOA’s. Zij werken onder meer als handhavers voor gemeenten, voor boswachters en in het openbaar vervoer. De minister van Justitie en Veiligheid is verantwoordelijk voor het hele stelsel van BOA’s. Vanwege de extra taken die de BOA’s er de afgelopen jaren hebben bijgekregen, vindt de minister dat ze ‘bijbehorende instrumenten nodig hebben om hun taak goed en zelfstandig te kunnen uitoefenen’.

Noodzaak voor extra (gewelds)middelen voor BOA’s

Tot nu toe krijgen BOA’s alleen geweldsmiddelen als hun werkgever heeft aangetoond dat er sprake was van een toename van het aantal geweldsdelicten tegen de handhaver. Zodra dat aantal afnam of gelijk bleef, kon het geweldsmiddel weer worden ingetrokken, terwijl de noodzaak bleef. De justitieminister vindt dat onwenselijk. Vakbond BOA ACP en de Nederlandse BOA Bond pleiten al langer voor de wapenstok bij BOA’s,

Lees het hele artikel op ad.nl.

RTGB: Regeling Toetsing Geweldsbeheersing

Het debat om wel of geen geweldsmiddelen toe te voegen aan de standaarduitrusting is iets waar MB-ALL geen mening in heeft. In de praktijk laten we de gemeenten zelf beslissen over welke aanpak voor hen het gewenste effect behaalt. Wel zijn wij beschikbaar om te inventariseren welke aanpak het beste vruchten afwerpt. Wij geloven in een betrokken aanpak voor deze kwestie en adviseren bijvoorbeeld altijd vereiste trainingen te volgen. In dit geval beschikken wij zelf over de mogelijkheden RTGB training te geven. Óók voor u als BOA of gemeente, informeer naar de mogelijkheden.