Skip to main content
ArtikelenBeleid en adviesToezicht

‘boetelawines’ door scanauto parkeerhandhaving

Door 12 november 2023november 15th, 2023Geen reacties

Een vergissing met een parkeervergunning kan leiden tot een stortvloed aan parkeerboetes. Honderden vergunninghouders door heel Nederland kregen vorig jaar met deze situatie te maken, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De starheid van gemeenten wordt gehekeld: “Het is oneerlijk dat inwoners zo vaak gestraft worden voor één vergissing.” melden Ombudsmannen.

Scanauto’s hebben in de meeste grote gemeenten de afgelopen tien jaar het werk overgenomen van parkeerwachters. De controles vinden volledig digitaal plaats met camera’s die automatisch nummerborden scannen van geparkeerde auto’s. Op deze manier kunnen per uur veel meer kentekens worden gecontroleerd, met hogere opbrengsten en minder parkeeroverlast tot gevolg. Dit zou de ‘betalingsbereidheid‘ verhogen en tegelijkertijd ‘foutparkeren’ tegengaan.

Excessief beboeten

Een rondgang langs grote gemeenten door rtlnieuws wijst uit dat honderden mensen per jaar die een vergissing maken bij het verlengen, betalen of aanpassen van hun parkeervergunning, bedolven raken onder de boetes.

Het begint doorgaans met een kleine vergissing van de burger zelf. Zo kocht een echtpaar van boven de 80 uit Rotterdam dit voorjaar een nieuwe auto, maar vergaten ze het bijbehorende nieuwe kenteken door te geven aan de afdeling parkeerzaken van de gemeente om de vergunning aan te passen.

Al snel kwam de eerste boetes binnen. De senioren, die niet zo digitaal vaardig waren, stuurden een brief naar de gemeente, maar die belandde bij de verkeerde ambtenaar. Ondertussen bleven de boeten opstapelen.

Ombudsman voor Amsterdam Munish Ramlal stelt: “Dat is de omgekeerde wereld, gemeenten moeten proberen te voorkomen dat de burgers in deze situatie terechtkomen.”

Parkeerhandhaving door ‘geautomatiseerde scanauto een boetemachine

Daarover zegt de Amsterdamse ombudsman Ramlal: “Deze ondernemer maakt een vergissing waarna de boetemachine van de gemeente gaat ratelen. Dit is een typisch voorbeeld waarin de systeemwereld van de overheid botst met de leefwereld van de inwoners. De digitalisering heeft soms echt kafkaëske gevolgen.”

In Den Haag stopt de scanauto van de gemeente na drie boetes automatisch twee weken lang met het opleggen van naheffingsaanslagen. Binnen die tijd liggen de meeste boetes op de mat en heeft de vergunninghouder in kwestie tijd om de gemeente om opheldering te vragen.

Ook in Breda proberen ze boetelawines te voorkomen. Als iemand meer dan vijf boetes per maand heeft verzameld, probeert de gemeente contact te leggen om te checken of er iets mis is gegaan.

In Rotterdam wordt er inmiddels actief gebeld naar inwoners bij drie boetes. Daarmee proberen zij de boetelawines tot de verleden tijd te laten behoren. Lees in het artikel op rtl.nl meer over wat ook wel een kleine toeslagen affaire wordt genoemd.

Parkeerhandhaving een integrale dienst van MB-ALL

MB-ALL ondersteunt gemeenten op het gebied van parkeerhandhaving. We adviseren over parkeeroverlast en kunnen een plan van aanpak schrijven of een beleid op het gebied van parkeren. We hebben en analysetool voor optimalisatie van resultaten van parkeercontroles. Deze tool is zo ontwikkeld dat deze samenwerkt met uw parkeerhandhaving software. Onze juristen kunnen voor u de bezwaarschriften tegen naheffingsaanslagen parkeerbelasting afwikkelen. Onze pool van parkeercontroleurs is beschikbaar om uw parkeerbeleid te kunnen handhaven. Ook denken we graag met u mee hoe uw afdelingen geholpen kunnen worden in de processen en verwerkingen van bezwaren of eventuele vergunningverlening.

Meer over parkeerhandhaving weten?