Skip to main content
ArtikelenBOA'sToezicht

Bossen leeggeroofd: Hout ontvreemd door stijgende energieprijzen

Door 29 januari 2023januari 30th, 2023Geen reacties

Sinds de energieprijzen zijn gestegen verdwijnt er in heel Nederland steeds meer hout uit bossen. Aldus de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht die groene boa’s aanstuurt (ook wel BOA’s Domein 2), deze buitengewone opsporingsambtenaren zijn belast met toezicht en handhaving van natuurwetgeving.

Houtdieven gaan ‘stropen’

Het gaat vooral om hout dat direct de kachel in kan. Het hout is opgekocht en al gehakt en gekliefd en ligt op stapels te wachten tot de eigenaar het ophaalt. “Maar dan is het al weg. Mensen komen soms zelfs met een aanhanger naar een bos of landgoed om het weg te halen. Het is gewoon diefstal.”

Winterdagen vaak het moment voor houtsprokkelaars

Natuurorganisatie Staatsbosbeheer ziet geen reden een directe alarmbel te luiden. “In de winter neemt het aantal mensen dat hout meeneemt uit de bossen altijd iets toe en we zitten nu op een niveau dat vergelijkbaar is met eerdere jaren”, zegt woordvoerder Imke Boerma.

Volgens de Drentse natuurbeheerder Hellinga is het lastig om dieven op te sporen. “We gaan nu meer camera’s ophangen, want trekkers hebben inmiddels ook een kenteken. Ik heb gehoord dat ze in Duitsland al zijn begonnen met het verstoppen van track-and-trace-chips in het hout, zodat ze de dief kunnen volgen en in de kraag vatten.”

Op Heterdaad betrappen de snelste oplossing

Daar ziet Rolf Overdiep van de ook wel iets in, maar de organisatie is daar nu nog niet actief mee bezig. Vooralsnog wordt vooral ingezet op meer surveillance, met name in de nachtelijke uren. Dat heeft als voordeel dat je andere vergrijpen ook meteen meepakt, zegt hij.

“We zijn nu regelmatig urenlang in het bos, dus die stropers of aanhangers vol met steengruis en kapotte toiletpotten die gedumpt worden, pak je dan ook mee.”

Maar het beste werkt het om te posten bij de ingangen van landgoederen waar bewerkt hout ligt. Dan worden de houtdieven ter plaatse aangehouden. Lees het hele artikel met nog meer organisaties die aan het woord komen over deze praktijken op nos.nl.

Veiligheid en leefbaarheid in de natuur

Overlast, en overtredingen op milieuwet of natuurwetgeving zijn zaken waar ook wij graag onze bijdrage aan leveren.