Skip to main content
ArtikelenBOA's

Boswachter ziet veel onkunde bij het opruimen van drugsafval

Door 30 januari 2023februari 13th, 2023Geen reacties

Erik de Jonge is boswachter van het Brabants Landschap en merkt veel onkunde bij de verschillende overheidsdiensten rond het opruimen van drugsdumpingen. Dit is niet uit onwil maar uit onwetendheid en dat moet volgens hem echt beter. De boswachter denk dat de oplossing zit in een gespecialiseerd team voor het opruimen van drugsafval.

Drugsdumpingen in het brabants landschap

Jaarlijks komt hij er tientallen tegen. Soms gaat het om het laboratorium zelf, dan weer bijtende vloeistoffen en van een hele hennepkwekerij die in het bos gedumpt wordt, kijkt De Jonge ook niet meer vreemd op. “Daardoor weet ik waar ik op moet letten bij het melden, opruimen en afhandelen.”

Pleidooi voor bundeling afhandeling drugsdumping

Alleen die kennis ontbreekt bij veel collega-boswachters in de rest van het land, maar ook bij gemeenten, landeigenaren en zelfs de politie soms. “Dat heeft vaak grote gevolgen voor de natuur en opsporing van de dumpers”, vertelt De Jonge. “Zeker in gebieden waar niet zo regelmatig als hier gedumpt wordt, moeten instanties zelf het wiel uitvinden en dat moet anders.” De boswachter pleit daarom voor één overheidsdienst die alle dumpingen van drugsafval afhandelt.

Schrijnend zijn de verhalen van boeren die drugsdumpingen niet melden en het afval diep in de grond verstoppen. “Ergens snap ik dat ook wel, want ze weten niet waar te beginnen met al het geregel. Ook zijn ze bang dat ze voor de enorme opruimkosten opdraaien.”

Drugsafval opruimen niet secuur genoeg

Een poosje geleden was hij terug op een plek waar vijf jaar geleden een drugsdumping was. “We hebben die grond toen gesaneerd, maar in een ring rond de afgegraven grond zijn toch alle bomen dood gegaan. Soms gebeurt het opruimen en saneren gewoon niet goed genoeg.”

De gevolgen daarvan zijn enorm voor de natuur. Hoewel grotere zoogdieren en vogels meestal gespaard blijven, zijn muizen, amfibieën en vissen ten dode opgeschreven. “Maar het bodemleven is het grootste slachtoffer. Het herstel daarvan kan jaren duren omdat er extreem zure vloeistoffen geloosd worden.”

Het hele verhaal vind je op omroep Brabant.