Skip to main content
ArtikelenOndermijningToezicht

Burgemeesters maken zich grote zorgen over ondermijning in hun eigen gemeente

Door 20 juli 2022september 26th, 2022Geen reacties

Burgemeesters maken zich grote zorgen over ondermijning in hun eigen gemeente. EenVandaag ondervroeg in samenwerking met het Nederlands Genootschap van Burgemeesters 113 van de 344 burgemeesters over ervaringen in hun gemeente.

Acht op de tien van de ondervraagde burgemeesters zeggen zeker te weten dat er ondermijning in hun gemeente voorkomt. Ook geeft ruim vier op de tien aan dat ze in hun functie minstens één keer door criminelen bedreigd zijn. Drie op de tien maken zich zorgen over concrete acties die hun veiligheid en die van hun gezin aantasten.

Onvoldoende middelen

Het ontbreekt burgemeesters vooral aan middelen om grip te houden, zo blijkt. Zeven op de tien deelnemers noemen de middelen waarover zij beschikken onvoldoende. Vooral in dorpen worden de problemen steeds groter, maar blijven het budget, de kennis en de mankracht beperkt.

Een burgemeester schrijft: “In een kleine gemeente is de ambtelijke capaciteit zeer beperkt. Inzet op ondermijning vergt ontzettend veel voorwerk. Die tijd ontbreekt. Er moet heel strikt worden gekozen waarop wordt ingezet. Dat is frustrerend. Ik zou veel meer willen doen.”

Lees over het  onderzoek dat Eenvandaag deed op eenvandaag.nl.

Kennis en expertise op het gebied van ondermijning

Wij bieden diverse (integrale) oplossingen voor ondermijning aan. Weten hoe we kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.