Skip to main content
ArtikelenBeleid en adviesJuridisch

‘Burgemeesters zijn niet in staat om stevig op te schalen bij een geweldsexplosie’

Door 2 maart 2024maart 21st, 2024Geen reacties

Burgemeesters van plaatsen die met veel drugsgeweld kampen, kunnen daar niet altijd adequaat op reageren. Nu deze trend steeds vaker zichtbaar wordt in de samenleving is de vraag steeds vaker: Wat kan er aan deze geweldsexplosies worden gedaan?

Toen Rotterdam afgelopen jaar opgeschrikt werd door de ene explosie na de andere, dacht Edward van der Torre: ‘Dit is ernstig, maar misschien ook een blessing in disguise.’ De criminoloog die voorheen aan de Politieacademie was verbonden […], die onderzoek doet naar ondermijning, hoopte dat de reeks geweldsincidenten de drugsproblematiek in de steden op de kaart zou zetten. ‘Maar wat er gebeurde? Niets.

Het is al lang geen tijdelijke golf meer

Er zitten inmiddels vijftien gemeenten in het mapje waarvan hij de voorbeelden bewaart; Amsterdam, Groningen en Vlaardingen, bijvoorbeeld. In zijn eigen woonplaats, Rotterdam, zijn explosies bijna deel gaan uitmaken van het stadsleven. Hij noemt het onbegrijpelijk dat Nederland niet in crisisstemming verkeert.

In Velsen zegt de burgemeester alle instrumenten ingezet te hebben

‘Burgemeesters zijn niet in staat om stevig op te schalen bij zo’n geweldsexplosie. Dat de burgemeester van Velsen nu zegt: ‘Ik kan niets meer doen, mijn middelen zijn op’, kan je hem niet kwalijk nemen. Het kan nu ook niet. Het basisteam van zo’n gemeente is daar niet op voorbereid.

Drugs legaliseren stap tegen ondermijnende criminaliteit?

‘Ik zou niet weten waarom Nederlandse criminelen daardoor zouden stoppen.’ Aldus van der Torre. ‘Zelfs als je een paar soorten drugs reguleert, zullen criminelen altijd proberen diezelfde soorten drugs voor een lagere prijs aan te bieden. Je kan moeilijk zeggen dat je gereguleerde cocaïne voor 1 euro gaat aanbieden. ‘

Ik zie niet hoe je regulering kunt organiseren zonder een sterke opsporings- en politiemacht. Als je een gereguleerde markt wil, zul je die altijd moeten beschermen tegen een buitengewoon agressieve illegale markt. En bovendien: we hebben gewoon een acuut probleem in Nederland. Wat ga je zeggen tegen de inwoners van IJmuiden? ‘Nog even geduld want over een paar jaar hebben we een paar soorten drugs gereguleerd?’ Dat is natuurlijk niet wenselijk. Lees het hele artikel over de stellingen van criminoloog Edward van der Torre op volkskrant.nl,

Ondermijnende criminaliteit raakt de samenleving

Bomaanslagen en liquidaties zijn voorbeelden van intimidatie, vaak openbaart zich dit met verstrekkende en verlammende gevolgen. Wanneer de georganiseerde misdaad misbruik maakt van diensten en producten van legale bedrijven, overheid en andere dienstverleners, dan hebben we het over ondermijning. Wij leiden uw aanpak van ondermijning in goede banen. Dit kunnen wij doen door voor u een aanpak vorm te geven of te regisseren. Maar denk ook aan het voorbereiden en uitvoeren van integrale controles. In uw aanpak van ondermijning kunnen wij zowel de adviserende, als de juridische en uitvoerende mankracht leveren. Van beleidsadviseurs tot toezicht en handhaving. Trekken we samen op om de samenleving een stukje veiliger te maken?

Bestrijd ondermijning