Skip to main content
Artikelenvluchtelingenopvang

“COA kan het niet aan” situatie in Ter Apel onveilig en onhoudbaar

Door 8 december 2023december 12th, 2023Geen reacties

De inspectie Justitie en Veiligheid slaat opnieuw alarm over de situatie in Ter Apel. De brandveiligheid in het overvolle aanmeldcentrum voor asielzoekers is niet op orde, waardoor mensen niet op tijd kunnen vluchten. Ook zijn er steeds meer incidenten, ook met geweld.

Op 7 december liet het ministerie van Justitie en Veiligheid weten dat de veiligheid, net als afgelopen zomer, niet meer kan worden gewaarborgd. En dat de maximale bezetting met enkele honderden wordt overschreden.

Incidenten nemen toe

Binnen de hekken van het COA-terrein groeit het aantal incidenten met de dag. Ook de ernst van de gewelddadigheden neemt toe, constateert de inspectie. Zo is gebleken dat een groep van zo’n 200 tot 250 mensen zorgt voor flinke overlast.

De inspectie van Justitie en Veiligheid roept op om het COA Ter Apel van bijzondere bijstand te voorzien. Op die manier kan er zo snel mogelijk passende opvang geregeld worden. Ook wil de inspectie dat gemeenten en provincies buiten Groningen beter gaan samenwerken met het Rijk.

Na de noodkreet roept van de Burg de gemeenten op tot actie

Demissionair staatssecretaris van Asiel en Migratie van der Burg doet naar aanleiding van de noodkreet van de inspectie, nog eens een beroep op gemeenten en provincies om meer opvangplekken ter beschikking te stellen. Volgens Van der Burg is het duidelijk dat het zo niet langer kan.

Rode Kruis ingezet

Het Rode Kruis gaat helpen bij de opvang van asielzoekers in Ter Apel. Op vraag van Vluchtelingenwerk Nederland en onder regie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) worden basisvoorzieningen geleverd op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Opnieuw worden gemeenten opgeroepen extra opvangplekken voor asielzoekers te creëren.

De inzet van het Rode Kruis is nodig omdat de wachtkamers al bijna twee maanden iedere nacht worden ingezet voor opvang van asielzoekers, meldt de IND. Ook overdag is het inmiddels noodzakelijk om enkele wachtkamers in te zetten voor opvang. Ze zijn niet geschikt om er langere tijd te verblijven, wat nu wel gebeurt.

Bellijsten en opvang verplichtingen

Dat de nood hoog is, is te zien doordat het Rode Kruis zich ook inzet voor het vinden van opvang voor asielzoekers in Ter Apel, zegt demissionair asiel staatssecretaris Van der Burg via zijn woordvoerder. Zijn ambtenaren werken bellijsten af om burgemeesters te overtuigen om opvangplekken te regelen. De staatssecretaris probeert ‘gemeenten die niet aan hun opvang verplichtingen voldoen’ zover te krijgen dat ze toch mensen op gaan vangen. Het COA benadert gemeenten die niet voldoen aan hun wettelijke taakstelling voor het huisvesten van statushouders.

Lees meer over de inzet van het Rode Kruis en het pleidooi van Vluchtelingenwerk voor de Spreidingswet op gemeente.nu.

UNHCR Vluchtelingen organisatie VN ook kritisch

De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, noemt de situatie in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel “ronduit zorgwekkend”. De organisatie reageert hiermee op een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid, waarin wordt geconcludeerd dat de situatie in het overvolle aanmeldcentrum onveilig en onhoudbaar is.

De oorzaak van de situatie in Ter Apel is volgens de UNHCR de gebrekkige doorstroom van asielzoekers vanuit het aanmeldcentrum naar asielzoekerscentra, en niet een hogere asielinstroom. De instroom is “min of meer gelijk aan de instroom vorig jaar rond deze tijd”, zegt de organisatie, die spreekt van een “failliet opvangsysteem”. “Dat we nu, net als vorig jaar zomer, opnieuw door een ondergrens zakken is te betreuren.” De UNHCR vindt onder meer dat er een extra aanmeldcentrum moet komen en dat de Eerste Kamer de spreidingswet moet aannemen.

8 op de 10 gemeenten voldoet niet aan huisvestingdoelstelling statushouders

Het ANP analyseerde de cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). In totaal hebben 8 op de 10 gemeenten hun doel voor het tweede halfjaar van 2023 nog niet behaald. Daarvan haalt een deel dat mogelijk nog wel, omdat ze op schema liggen. Zeker 4 op de 10 gemeenten lopen dusdanig achter dat ze eind november nog niet eens de helft van hun doel hebben behaald.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) noemt de situatie zorgelijk. ‘De keten raakt hierdoor alsmaar verder verstopt,’ zegt een woordvoerster. Statushouders vormen een grote groep in de keten, zo’n 30 procent. Er wordt volgens het COA gezocht naar alternatieven, zoals het verruimen van de zogenoemde logeerregeling. Daardoor kunnen nu naast statushouders ook asielzoekers gebruikmaken van de mogelijkheid om drie maanden te logeren.

Wil je weten wat Woudenberg – Waar het minste aantal statushouder wordt opgevangen – kan realiseren naast vergeleken met bijvoorbee Amsterdam?  Lees daar dan meer over op gemeente.nu.

Betrek MB-ALL bij vluchtelingenopvang oplossingen

Voorzien in basisbehoeften en coördineren op een veilig leefsituatie is slechts één van de uitdagingen voor burgemeesters en wethouders. Onafhankelijke externe adviseurs die uw processen vlot kunnen trekken, rondom ingrijpende trajecten zoals ‘de spreidingswet’ kunnen vanuit MB-ALL druk van de ketel halen.

De vluchtelingencrisis is mensenwerk. MB-ALL kan helpen in het ontwikkelen en uitvoeren van vluchtelingenbeleid.

Bekijk wat wij op het gebied van vluchtelingenopvang kunnen betekenen