Skip to main content
Artikelenmilieuvergunningverlening

Concert Rammstein onder vuur: Bezwaar tegen evenementvergunning

Door 7 juli 2023juli 18th, 2023Geen reacties

De Raad van State in Den Haag boog zich 5 juli over de bezwaren tegen de vuurwerkshows tijdens de concerten van Rammstein in het Stadspark in Groningen. Op dezelfde dag werden eveneens bezwaren tegen de verhoging van de geluidsnorm bij deze concerten behandeld.

Kortgedingprocedure over geluidsnorm evenementenvergunning

De zaken zijn aangespannen door de Stichting Natuurbeschermingswacht. Zij zijn het niet eens met de afgegeven vergunningen door de provincie Groningen (vuurwerkshow) en gemeente Groningen (verhoogde 100 naar 103 decibel).

Ophef over impact op het milieu en geluidsnormering

Al met al zet de stichting grote vraagtekens bij de gang van zaken: ‘Een burgemeester (Schuiling, red.) die toestemming verleent voor een evenement, een wethouder (Molema, red.) die de geluidsnormen oprekt, de provincie die een vergunning verleent voor vuurwerk en diezelfde provincie die een verzoek tot handhaving van de normen voor het concert afwijst.’ ‘Er lopen in totaal vier zaken,’ zegt Geert Starre van Stichting Natuurbeschermingswacht. Drie bij de rechtbank in Groningen en een bij de Raad van State. ‘Waar we bezwaar tegen maken is dat de vergunningen zijn afgegeven die, in zijn totaliteit, de geluidsnormen overschrijden.’

‘Vogels worden uit de bomen geblazen’

Normaliter is de norm voor evenementen 100 decibel, maar speciaal voor de concerten van Rammstein maakt de gemeente dus een uitzondering en heeft de norm verhoogd naar 103 decibel. Dat is twee keer zo hard als 100 decibel.

Het is de taak van de stichting om de natuur te beschermen. ‘Met deze decibellen worden de 40 soorten vogels die in het park leven uit de bomen geblazen en je mag broedvogels niet storen.’ Ze kunnen niet even ergens anders een boom zoeken: ‘Aan de rand van het park wordt er nog 90 decibel gemeten. Ze kunnen simpelweg het park niet uit.’ ‘Als de evenementenbranche natuurtoetsen zou opstellen,’ stelt Starre, ‘dan zouden we dit soort conflicten niet meer hebben. Hij zegt zich hard te blijven maken voor de natuur. ‘Als er een feestje is waarbij de natuur beschermd moet worden, komen wij in actie.’ Bekijk het hele artikel van rtvnoord hier.

Uitspraak op de dag van het evenement zelf

Vanwege een bijvoorbeeld personele bezettingen en complexiteit van zaken loopt vergunningverlening en bezwaar afhandeling geregeld uit. Dit is dus bij Rammstein in Groningen ook het geval, waar op dezelfde dag van het evenement de uitspraak plaatsvond. Bekijk het bericht wat NOS hierover publiceerde.

Lees de uitspraak van de zaak aangespannen door Natuurbeschermingswacht en een particuliere gebruikster van een volkstuin op rechtspraak.nl.

Advies over evenementenvergunningen vanuit MB-ALL

MB-ALL ondersteunt gemeenten op het gebied van vergunningverlening. Wij handelen met ons team van ervaren casemanagers, vergunningverleners en bouwplantoetsers uw aanvragen evenement- of omgevingsvergunning af vanuit ons kantoor. Dit kan van A tot Z of alleen voor een onderdeel van het vergunningsproces en in de aantallen die u wenst. U heeft altijd een vast aanspreekpunt bij MB-ALL en bent altijd op de hoogte van de voortgang. Wij werken in uw (zaak)systeem, hanteren uw werkprocessen en handelen conform uw beleid. Heeft u liever een collega op kantoor? Wij bieden ook detacheringsoplossingen!