Skip to main content
ArtikelenBOA's

Conducteur Arriva mag handboeien gebruiken in ‘incidententreinen’ met azc-bewoners

Door 10 december 2021december 17th, 2021Geen reacties
Stadsbus interieur Openbaar Vervoer

Treinconducteurs van vervoersbedrijf Arriva mogen voortaan in beperkte vorm geweld gebruiken tegen overlastgevers in treinen tussen Zwolle en Emmen. Dat schrijven demissionair minister Grapperhaus en staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid in antwoord op Kamervragen. Het gaat onder meer om het gebruik van handboeien.

Op het traject veroorzaken met name asielzoekers uit ‘veilige landen’ al tijden overlast. Dat gaat van zwartrijden en vandalisme tot het bespugen en belagen van treinpersoneel. De daders wonen in het azc in Ter Apel.

De provincie Overijssel stelde eerder dit jaar een miljoen euro beschikbaar om de overlast op deze Vechtdallijn aan te pakken. Dat geld is onder meer gestoken in ‘flexibele inzet’, oftewel teams die BOA’s op het perron en in de trein ondersteunen.

Wie waartoe bevoegd?

Arriva is blij met het besluit, meldt RTV Oost. Concreet houdt de bevoegdheid in dat treinstewards die ook buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zijn, worden uitgerust met handboeien. Vrijwel alle stewards zijn overigens boa.

Ook mogen ze straks fouilleren. Arriva benadrukt dat het bedrijf de bevoegdheid heeft aangevraagd voor alle treinstewards in Nederland, dus niet alleen voor de medewerkers die op de Vechtdallijn werken.

Lees het hele artikel.

Meer weten over wat wij kunnen betekenen voor een veilig en leefbaar openbaar vervoer?

Bekijk onze expertisegebieden