Skip to main content
ArtikelenBeleid en advies

Confrontatie tussen groepen Eritreeërs in Amersfoort voorkomen

Door 27 mei 2024mei 29th, 2024Geen reacties

Eerder bleek een samenkomst rondom Eritrese gemeenschappen problematisch bijvoorbeeldbij de gebeurtenissen rond de evenementen locatie in Den Haag. De politie heeft dit weekend een gespannen situatie die ontstond rond een Eritrees feest in Amersfoort in de kiem weten te smoren. Buiten de Amersfoortse locatie stond een groep Eritreeërs die de confrontatie zocht met de tientallen mensen binnen.

Eritrea vierde gisteren onafhankelijkheidsdag, de nationale feestdag. Eerder werd door de gemeente Rijswijk al besloten dat een evenement om die feestdag te vieren niet door mocht gaan in een evenementencentrum daar in de stad.

Dwangsommen om de samenkomst te verbieden

De gemeente wilde dat met een dwangsom van 100.000 euro voorkomen. De organisator van het Eritrese bevrijdingsfeest en het evenementencentrum stapten daarop naar de rechter om de dwangsom te voorkomen.

De dwangsom mocht niet worden opgelegd van de rechter, maar de rechter stond het de gemeente, maar de rechter stond het de gemeente wel toe om het feest te verbieden.

Eerdere rellen

Het besluit van de gemeente Rijswijk volgde op eerder uit de hand gelopen bijeenkomsten vanuit de Eritrese gemeenschap.

Dit gebeurde in februari in Den Haag en tijdens het bevrijdingsfeest vorig jaar in Rijswijk, toen pro- en anti-regeringsgezinde Eritreeërs de confrontatie met elkaar zochten. Ook in het buitenland ontstonden op meerdere plekken rellen bij soortgelijke evenementen. Lees meer en bekijk een video van een tegenstander van het eritrese regime op rtl.nl.

Toezicht op leefbaarheid en veiligheid

Als expert op het gebied van veiligheid en leefbaarheid kan MB-ALL een cruciale rol spelen in het waarborgen van veiligheid. We bieden ondersteuning aan lokale autoriteiten en samenwerkingspartners bij het uitvoeren van controles en preventieve maatregelen ter bevordering van de veiligheid en leefbaarheid. Samen streven we naar een veiligere en leefbare omgeving. Neem contact met op over hoe MB-ALL kan bijdragen aan het vergroten van de leefbaarheid.