Skip to main content
ArtikelenBeleid en advies

Coronacontroles op vliegvelden niet waterdicht, Inspectie doet onderzoek

Door 10 augustus 2021Geen reacties

Bij aankomst op Nederlandse bodem doen de verschillende Veiligheidsregio’s steekproeven bij de gate om te controleren of de luchtvaartmaatschappijen hun zaakjes op orde hebben.

Geen geldig bewijs toch inreizen

Op Eindhoven Airport kon tot vijf procent van de reizigers de afgelopen maanden geen geldig bewijs tonen. Die mensen zijn dus niet tegengehouden in hun vakantieland, terwijl dat wel had gemoeten.

Uit eigen waarneming weet Nieuwsuur dat luchtvaartmaatschappij Transavia vorige week op zeker twee vluchten vanuit Spanje geen controle uitvoerde. Adrie Hofman (Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost) hoort deze signalen vaker, maar zegt er weinig mee te kunnen.

Coalitiepartijen D66 en CDA zijn onaangenaam verrast. D66’er Jan Paternotte noemt de haperende controles “verbazingwekkend”. Juist in de luchtvaart is een 100-procentscontrole makkelijk uit te voeren, zegt hij. “Je wordt constant gevraagd om een paspoort of om een boardingpass. Dan is het toch heel makkelijk om ook even te checken of mensen die QR-code wel hebben.”

Dat het toch in een heel aantal gevallen verkeerd lijkt te gaan noemt Paternotte “onbegrijpelijk”. Zijn CDA-collega Joba van den Berg heeft het kabinet inmiddels om opheldering gevraagd. “Als mensen geen adequaat bewijs kunnen overleggen, dienen ze geweigerd te worden.”

Ondanks de onvolledige controle en de toename van het aantal ‘gele’ landen, komen er geen extra steekproeven op de Nederlandse vliegvelden, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

Volgens Adrie Hofman van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost is dat ook niet mogelijk. “Daarvoor hebben we de capaciteit niet.”

bekijk coronacontrole mogelijkheden