Skip to main content
ArtikelenBeleid en adviesJuridisch

Dark stores verbod? Gemeenten zoeken naar juridische opties

Door 1 mei 2023mei 22nd, 2023Geen reacties

Flitsbezorgers zijn populair en hebben een enorme klantenkring opgebouwd. Om aan deze grote vraag te voldoen vestigen zij op diverse locaties. Zoals in woonwijken en juist hier zorgen ze voor overlast. Met name grote steden onvangen steeds vaker klachten van inwoners. Vaak over het rij- of parkeergedrag van de fietskoeriers, maar ook over het geluid en de enorme drukte die dit oplevert. Hierdoor zijn veel stadsbesturen op zoek naar manieren om een darkstore verbod te realiseren.

Gemeente Amsterdam nam als eerste maatregelen door in Januari 2022 te verwijzen naar een voorbereidingsbesluit. Organisaties zoals Gorillas, Getir en Flink kunnen tegen z’on besluit niet in beroep. De gemeente heeft door dit besluit een jaar de tijd om te kijken hoe zij een daadwerkelijke verbod vorm gaan geven. 

Zo’n daadwerkelijke verbod hoopt Amsterdam te realiseren in een speciale bestemmingsplan. Hier staan de regels in die gelden voor de darkstores. In het specifieke geval van Amsterdam staat dat darkstores zich alleen nog mogen vestigen op industrieterreinen of alleen bij hoge uitzondering in gemengde woon-werkgebieden. Het college heeft hier het bestemmingsplan definitief opgesteld en dit document ligt ter goedkeuring bij de raad.

Andere steden in binnen en buitenland houden de situatie in Amsterdam in de gaten. Onder andere Groningen, Utrecht, Den Haag, Nijmegen, Leiden en Tilburg zijn aan het kijken naar de mogelijkheden van een verbod en naar verwachting zullen nog veel meer gemeentes volgen.

Vergunningverlening

MB-ALL ondersteunt gemeenten op het gebied van vergunningverlening. Wij handelen met ons team van ervaren casemanagers, vergunningverleners en bouwplantoetsers uw aanvragen omgevingsvergunning af vanuit ons kantoor. Dit kan van A tot Z of alleen voor een onderdeel van het vergunningsproces en in de aantallen die u wenst. U heeft een vast aanspreekpunt bij MB-ALL en bent altijd op de hoogte van de vooruitgang. Heeft u liever een collega op kantoor? Wij bieden ook detacheringsoplossingen!

Lees meer over onze dienst