Skip to main content
Artikelenvergunningverlening

De rechtbank beslist: Fabriek heeft stikstofcijfers niet op orde

Door 31 mei 2023juni 26th, 2023Geen reacties

Binnen de industrie wordt er nogal eens met stikstofcijfers gesjoemeld. Bij één specifiek geval heeft de rechtbank in Haarlem besloten om hier een stokje voor te steken. De provincie moet de uitstoot van de cacaofabriek in kwestie nu opnieuw tegen het licht houden.

Toestemming in het verleden?

De Cacaofabriek beweerde in het verleden impliciet toestemming te hebben gekregen voor het deponeren van grote hoeveelheden ammoniak (een vorm van stikstof) in een natuurgebied naast de fabriek. De provincie Noord-Holland accepteerde die redenering en meende dat de fabriek daarom geen natuurvergunning hoefde te hebben. De rechtbank in Haarlem heeft nu ook geoordeeld dat de redenering van de provincie niet deugt.

Een wet uit 1994

De provincie gaat ervan uit dat het recht om ammoniak uit te stoten volgt uit een Hinderwetvergunning uit 1994. Alleen wordt hier ammoniak en natuur niet genoemd. Verder is er geen enkel tastbaar document” dat de stelling van de provincie onderbouwt.

De provincie moet de uitstoot van de cacaofabriek nu opnieuw tegen het licht houden. Dat geldt overigens ook voor de gemeente Zaanstad, die een ander deel van de vergunningverlening verzorgt. Lees het hele artikel hier.