Skip to main content
ArtikelenBeleid en adviesOndermijning

De Rekenkamer vond potentiële ondermijning door enorme dichtheid hoeveelheid autobedrijven

Door 11 september 2023september 20th, 2023Geen reacties

Er is één gemeente in Nederland die die 316 autobedrijven telt. Daarvan is bijna de helft niet vindbaar, zichtbaar en professioneel, mogelijk klinken deze aantallen nog niet zo vreemd. Maar hier is juist onderzoek naar gedaan.

De Rekenkamer heeft alle autobedrijven in de gemeente Hoogeveen onder de loep genomen. Dat zijn er opvallend veel, want Hoogeveen telt één autobedrijf per 175 inwoners. In de rest van Nederland ligt dat gemiddelde op één op de 410 inwoners. De onderzoekers vinden dat een opzienbarend verschil.

Ondermijning herkennen aan de hand van bedrijfstype

De Rekenkamer deed het onderzoek in Hoogeveen met het oog op mogelijke criminele activiteiten in de autobranche, een sector waar vaker in Nederland controles plaatsvinden. Dit onderzoek was onderdeel van een groter rapport, waarin de focus ligt op ondermijning in Hoogeveen.

Onzichtbaarheid mogelijk signaal voor criminele praktijken

Om te kijken of bedrijven zich mogelijk bezighouden met deze activiteiten in Hoogeveen zijn ze in opdracht van de Rekenkamer getoetst door twee vooraanstaande bureaus op zichtbaarheid. Dit is gedaan vanuit de gedachte dat bedrijven graag gevonden willen worden door klanten, omdat ze daar omzet mee binnenhalen. Hoe onzichtbaarder het bedrijf, des te groter de kans dat het bedrijf mogelijk betrokken is bij louche praktijken.

‘Niet allemaal louche’

Dat de helft van de autobedrijven een onvoldoende scoort zegt volgens RTV Drenthe niet meteen dat ze allemaal louche zijn, maar het kan het idee geven dat er iets speelt. De vermoedens worden volgens de omroep gedeeld door politie en experts.

Lees meer over dit opvallende onderzoek op ad.nl.

Kennis en expertise op het gebied van ondermijning

Wanneer de georganiseerde misdaad misbruik maakt van diensten en producten van legale bedrijven, overheid en andere dienstverleners, dan hebben we het over ondermijning. Wij kunnen samen met uw organisatie optreden tegen ondermijning. Dit kunnen wij doen door voor u een aanpak vorm te geven of te regisseren. Maar denk ook aan het voorbereiden en uitvoeren van integrale controles. In uw aanpak van ondermijning kunnen wij zowel de adviserende, als de juridische en uitvoerende mankracht leveren. Van beleidsadviseurs tot toezicht en handhaving.