Skip to main content
ArtikelenBOA's

‘De werkdruk is te hoog’: burgemeester van Utrecht neemt het op voor boa die lockdown moet handhaven

Door 23 december 2021december 30th, 2021Geen reacties

Het werk voor BOA’s is bijna niet meer te doen. De afgelopen jaren steeg het aantal meldingen van overlast en daar komt het handhaven van de nieuwe lockdownregels nog eens bovenop. “De werkdruk is te hoog”, waarschuwt burgemeester Dijksma van Utrecht.

In Utrecht is het aantal meldingen van overlast de afgelopen 5 jaar verdrievoudigd, nog los van de coronamaatregelen. Hierdoor komen BOA’s minder meer toe aan het bestrijden van (jongeren)overlast, inzet in de wijk en controles op illegale bewoning.

Wat kunnen de handhavers nog oppakken

Reden voor burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma om aan de bel te trekken. “De meldingen zijn enorm gegroeid. Ook de coronamaatregelen hebben invloed op het werk van de BOA’s. Er is meer werk dan ooit. Het personeel bleef daarentegen hetzelfde.”

“We moeten harde keuzes maken”, zegt Dijksma. Volgens de burgemeester is er nu te weinig personeel om op elke melding in te gaan. “Dat gaat ten koste van het bestrijden van overlast en andere meldingen. De hoeveelheid meldingen correspondeert niet met de hoeveelheid mensen die we hiervoor hebben.

1 miljard gereserveerd

Het rijk heeft in het regeerakkoord structureel 1 miljard euro gereserveerd voor het tegengaan van ondermijning en het versterken van de politieorganisatie, de preventie-aanpak, de inlichtingendiensten en de hele justitiële keten.

Een bedrag waar burgemeester Dijksma blij mee is: “Ik hoop wel dat het geld ook gaat naar de uitvoering op straat. De boa’s moeten het uiteindelijk doen.”

"Geld is belangrijk, maar het is ook belangrijk om goede mensen te werven bij de opleiding", zegt Dijksma. "Als je geld hebt, kun je straks niet op een knop drukken zodat er ook meteen meer boa's zijn."

burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma

Lees het hele artikel van eenvandaag hier.

Hulp nodig bij het opschalen van BOA teams?

Weten hoe duurzaam BOA’s ingezet kunnen worden en op efficiënte wijze geschakeld kan worden tussen capaciteit en probleem oplossende toepassingen? Bedenk dan dat MB-ALL marktleider op het gebied van veiligheid en leefbaarheid is. We kunnen flexibel met u meedenken ook met bijvoorbeeld de inzet van een flexibele schil.