Skip to main content
ArtikelenBeleid en advies

Dit jaar een traditionele intocht, of onthalen we de Sint met QR-code?

Door 27 oktober 2021november 1st, 2021Geen reacties

Half november komt Sinterklaas weer aan in Nederland. Vorig jaar werden alle intochten vanwege corona geschrapt. Dit jaar mag het weer, maar de sinterklaascomités worstelen met de organisatie.

Rol van gemeenten

Alles hangt af van welke vergunning de gemeente afgeeft. Geldt de intocht als zogeheten doorstroomlocatie en mag Sint dan op de traditionele manier te paard zijn route afleggen? Of ziet de gemeente de intocht als evenement en zijn er tickets en QR-codes nodig?

Hopen op een kinderfeest

In Tilburg hopen ze na een jaar zonder intocht en een roerig voorgaand jaar met demonstraties tegen Zwarte Piet, dat het dit jaar weer een echt kinderfeest wordt. Maar wel een feest met corona-aanpassingen. Op het Willemsplein, waar de Sint welkom wordt geheten door burgemeester Weterings, komen mensen alleen binnen op vertoon van een (gratis) ticket en een geldig coronabewijs.

“Het is een plek waar mogelijk duizenden mensen bij elkaar komen”, zegt organisator Fernand Palmen. “We mogen maar 70 procent van de ruimte bezetten, dus is er ruimte voor zo’n 2000 mensen.”

Roet in het eten

Los van welke vergunningen de gemeenten nu hebben afgegeven; de coronapersconferentie van het kabinet op 5 november kan nog roet in het eten gooien. Peter Boelhouwer houdt hoop op de traditionele intocht in Den Haag. “De minister heeft al gezegd dat we niet meer uitgaan van het aantal besmettingen, maar van de ziekenhuisopnames. Het is niet meer uit te leggen waarom een intocht niet door zou kunnen gaan in de buitenlucht, (…)”

Lees het hele artikel.

Weten wat wij kunnen betekenen voor ondersteuning met betrekking tot vergunningverlening, (evenementen)beleid of integrale veiligheid?

Inzet van handhavers in de openbare ruimte inrichten?