Skip to main content
ArtikelenBOA'sToezicht

Door nieuw publiek blijkt toezicht en handhaving in natuurgebieden essentieel

Door 12 september 2022oktober 4th, 2022Geen reacties

Groene BOA met bodycam de duinen in

De Telegraaf ging deze week op pad met boswachter Theo Brouwer in de Schoorlse duinen. Als groene BOA is hij tegenwoordig ook uitgerust met een bodycam.

Staatsbosbeheer signaleert sinds de coronamaatregelen een nieuw publiek in de natuur. Terwijl horeca en ander entertainment niet mogelijk waren, zochten mensen steeds meer het bos op. Ook mensen met ‘korte lontjes’, hierdoor bleken de handboeien, pepperspray en een wapenstok niet afdoende meer voor de handhaving van regels in bosrijke gebieden en wordt er nu een proef gehouden met de bodycams.

Lees via de Telegraaf.nl meer over boswachter Theo die zo’n 8 keer per jaar te maken heeft met dreigende situaties.

Drenthe wil investeren voor meer toezicht in natuurgebieden

Ook in de Drentse natuurgebieden is het aantal bezoekers flink toegenomen. Het grootste gedeelte van de bezoekers genieten van de mooie natuur, toch zien de terreinbeherende organisaties ook dat niet alle bezoekers zich aan de regels houden. Zo wordt er steeds vaker afval gedumpt, zorgt gemotoriseerd verkeer voor verstoring en betreedt men kwetsbare gebieden.

Om dit in goede banen te leiden heeft de provincie Drenthe voor 2022 een incidentele subsidie van € 250.000,- vrijgegeven. Het wordt verleent aan Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Drents Landschap en Veiligheidszorg Drenthe. Met deze subsidie kan meer en beter toezicht worden gehouden op overtredingen die in natuurgebieden worden begaan. Naast de verstrekking van de subsidies wordt gezamenlijk met betrokken partijen een verkenning gedaan naar de versterking van het natuurtoezicht voor de lange termijn.

Meer informatie vind je op: provincie-drenthe.nl

MB-ALL is de grootste particuliere werkgever van BOA’s in Nederland. Samen met diverse overheidsinstellingen werken we aan de naleving van de wet- en regelgeving in domein 2. We beschikken over een flexibele pool goed opgeleide en breed inzetbare groene BOA’s die inzetbaar zijn voor het bestrijden van onder meer illegale afvallozing, toezicht op loslopende honden of overtredingen op het water.

Lees meer over de groene BOA’s die breed inzetbaar zijn