Skip to main content
ArtikelenBeleid en adviesBOA'sToezichtverkeershandhaving

Dordrecht zet scanauto in om geparkeerde auto’s te controleren.

Door 2 april 2024juni 10th, 2024Geen reacties

In steeds meer stadsdelen van Dordrecht wordt een parkeervergunning of betaling voor parkeren vereist.  Zoals in het centrum, Stadswerven, de Indische buurt, het Lerpark en de omgeving van het ziekenhuis. Om de naleving van deze regels te controleren, is er een nieuwe scanauto geïntroduceerd. Deze auto rijdt langs gebieden waar betaald parkeren of een vergunning nodig is en scant kentekens om te controleren op naleving van de regels.

Parkeerbezwaren is nog steeds mensenwerk

‘Hoewel de introductie van scanauto’s een stap voorwaarts is in het handhaven van parkeerregels, blijft menselijke controle essentieel. De nieuwe scanauto’s van handhaving zijn gepositioneerd op locaties waar betaling vereist is voor parkeren of waar een vergunning nodig is. Deze voertuigen scannen de kentekens van geparkeerde auto’s om te verifiëren of ze aan de vereisten voldoen.

Echter, in gevallen waarin er twijfel bestaat over de naleving van de regels, wordt geen onmiddellijke boete uitgeschreven. In plaats daarvan worden de gescande gegevens eerst gecontroleerd door een menselijke parkeercontroleur. Pas na een handmatige bevestiging kan een boete worden uitgeschreven. Dit benadrukt het belang van een evenwicht tussen technologie en menselijk toezicht bij het handhaven van parkeerregels.’

Evalueren en beoordelen

Dit jaar wordt gezien als een testjaar om de efficiëntie van deze aanpak te evalueren en de impact op het inzetten van personeel te beoordelen. Voordat deze maatregel werd geïntroduceerd, heeft de gemeente Dordrecht naar succesvolle ervaringen van andere gemeenten met vergelijkbare scanauto’s gekeken, zoals wethouder Marc Merx heeft opgemerkt.

Streven naar een veilige en leefbare (parkeer)omgeving

De invoering van het scanvoertuig als een nieuwe methode voor parkeerhandhaving is het resultaat van de aanbestede opdracht Handhavingsdiensten, waarmee wij sinds 2023 de gemeente Dordrecht ondersteunen. Als onderdeel van deze opdracht hebben wij de gemeente begeleid bij de implementatie van deze innovatieve handhavingsmethode.

In nauwe samenwerking met de gemeente Dordrecht dragen wij bij aan een verhoogde leefbaarheid en veiligheid binnen de gemeente. MB-ALL biedt uitgebreide ondersteuning op het gebied van parkeerhandhaving, variërend van advies over parkeerproblematiek en het opstellen van handhavingsplannen tot het afhandelen van bezwaarschriften tegen parkeerovertredingen.

Wij staan klaar om ook uw parkeerafdeling te ondersteunen, bijvoorbeeld door het uitvoeren van parkeercontroles of het afhandelen van bezwaren en vergunningverlening. Graag denken we met u mee over hoe we deze ondersteuning kunnen bieden.

Meer over parkeerhandhaving weten?