Skip to main content
Artikelenvluchtelingenopvang

Duitse gemeenten luiden noodklok: ‘Geen plek voor meer vluchtelingen’

Door 24 mei 2023juni 27th, 2023Geen reacties

In Nederland werden er onder druk diverse noodopvanglocaties opgezet. Voor veel gemeenten is het een uitdaging om nieuwe plekken te vinden en dit op een juiste manier te begeleiden. Nu blijkt dat ook Duitsland zorgen heeft over het stijgende aantal vluchtelingen. Afgelopen jaar hebben ze meer dan een miljoen vluchtelingen opgevangen en daardoor zijn er diverse gemeentes die tegen hun capaciteit aanlopen. Burgemeesters van gemeentes voelen zich onvoldoende geholpen door de overheid.

Alle Oekraïners opvangen was al een uitdaging, maar sinds een paar maanden stijgt hiernaast ook weer het aantal immigranten uit landen als Afghanistan, Syrië, en Turkije. Voor al deze vluchtelingen is Duitsland vaak het eindstation.

De toegenomen druk is zichtbaar in Bergstrasse

Bergstrasse, een gemeente met zo’n 270.000 inwoners, kreeg 2800 Oekraïense vluchtelingen toegewezen. Er werd gekozen voor een tijdelijke opvang en er werd op een omheind recreatieterrein drie grote tenten opgezet. Dit met ieder 330 slaapplekken.

Het is er krap en sober. Koken mag er niet, dat gebeurt door vrijwilligers in een aangrenzende tent. Toiletten en douches staan in blokken op het buitenterrein.

“Die ruimte is er niet. Zo kun je niet leven.”

“Deze tentenstad was nooit bedoeld als permanente opvang, maar als een tijdelijke oplossing tot we betere huisvesting hadden, zegt burgemeester Christian Engelhardt. Sommige mensen zitten al maanden in de opvang. “Als we willen dat ze in onze samenleving integreren, hebben ze een plek nodig met buren, een vereniging waaraan ze kunnen meedoen en plaats op het kinderdagverblijf en de school. Ze moeten een taalcursus doen. Maar die hele structuur ontbreekt. Ik kan niet genoeg personeel vinden. Er is een groot tekort aan mankracht.” Lees het hele artikel op nos.nl.

Opvang van vluchtelingen

Voor de ontwikkelingen in Oekraïne was er al een overspannen situatie voor vluchtelingenopvang ontstaan. Er komt meer druk op lokale overheden om met oplossingen te komen voor bijv. (tijdelijk) huisvesting en asielopvang. Voorzien in basisbehoeften en coördineren op een veilig leefsituatie is slechts één van de uitdagingen voor burgemeesters en wethouders. De vluchtelingencrisis is mensenwerk. MB-ALL kan helpen in het ontwikkelen en uitvoeren van vluchtelingenbeleid.