Skip to main content
ArtikelenBeleid en advies

Eerste Kamer stemt in met uitbreiding sluitingsbevoegdheid

Door 7 november 2023november 24th, 2023Geen reacties

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel dat de sluitingsbevoegdheid van burgemeesters voor een woning verruimt aangenomen. Ook bij ordeverstoring door ernstig geweld of bedreiging daarmee, beschieting van een pand en als een wapen wordt aangetroffen, kan de burgemeester een woning sluiten.

Volgens het kabinet is de huidige sluitingsbevoegdheid niet toereikend. Ook bij ernstig geweld als gevolg van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit moeten burgemeesters de bevoegdheid hebben om een woning te sluiten.

Burgemeester heeft sleutelrol met sluitingsbevoegdheid ook voor zorgplicht

Minister van  Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz zei dat het sluiten van panden een afweging is die de burgemeester per geval maakt en bij lastige zaken overlegt in de driehoek met politiechef en de officier van justitie. ‘Alle belangen worden gewogen en bij kinderen weegt dit extra zwaar,’ aldus de minister. ‘Het is de zorgplicht van burgemeesters om te informeren naar vervangende huisvesting. Uitgangspunt is dat er geen kwetsbare mensen op straat belanden.’

Kijk ook naar het whitepaper die wij publiceerden ten tijde van de corona pandemie over de mogelijkheden die er zijn om drugsgerelateerd panden te sluiten. Meer weten over de huidige uitbreiding van de sluitingsbevoegdheid lees je op gemeente.nu.

Hulp nodig bij het inventariseren van mogelijkheden of oplossingen?

Als dé expert op het gebied van veiligheid en leefbaarheid beschikt MB-ALL over ervaren juristen die uw organisatie kunnen versterken. Wij maken volledige ontzorging mogelijk, inclusief de coördinatie, afwikkeling van bezwaar en beroep, het voeren van gesprekken, het geven van collegeadviezen en opstellen van managementrapportages. Naast juridisch advies in handhavingsdossiers kunt u ons o.a. inschakelen voor een second-opinion, jurisprudentieonderzoek en de beoordeling van concept beschikkingen.