Skip to main content
ArtikelenBOA's

Enorm grote verschillen in hoeveelheid “hufterboetes” per gemeente

Door 15 augustus 2022Geen reacties

De onderzoeksredactie van RTL heeft enorme verschillen ontdekt tussen de hoeveelheden bekeuringen in verschillende gemeenten. Foutief parkeren, zonder geldig rijbewijs rijden en rechts inhalen. Van alle hufterovertredingen werd asociaal verkeersgedrag vorig jaar het vaakst beboet. er werden in totaal 344.000 boetes in 2021 uitgeschreven uitgeschreven voor huftergedrag in Nederland.

Hufterig gedrag in Tubbergen het laagst

De grootste uitschieters zijn de gemeenten Amsterdam en Tilburg. In Amsterdam ging het in 2021 om 75 boetes per 1.000 inwoners. In Tilburg waren dit er 70. In de meeste Nederlandse gemeenten waren dit er niet meer dan 10. Maar nergens in Nederland werden in verhouding zo weinig hufterboetes uitgeschreven als in het Twentse Tubbergen. Hier ging het om slechts 0,7 boetes per 1.000 inwoners.

Totstandkoming boetes:

Volgens de politie zijn de verschillen tussen gemeenten te verklaren door lokaal beleid. De lokale politiek, politie en het Openbaar Ministerie kiezen hoe de capaciteit wordt ingezet.

Grootste stijger in de lijst is Enschede

De grootste stijging van het aantal hufterboetes was in Enschede. Hier werden maar liefst 3,5 keer meer boetes uitgeschreven dan een jaar eerder. Het aantal uitgeschreven boetes steeg van 2124 in 2020 naar 7614 in 2021. Enschede staat nu op de zesde plek in de lijst van gemeentes met de meeste hufterboetes. Deze stijging is volgens de gemeente Enschede te wijten aan het camerasysteem met kentekenherkenning in de binnenstad.

Lees op rtl.nl hoe je eigen gemeente of regio scoort.