Skip to main content
ArtikelenBOA's

Gebruik wapenstok in BOA-proef rechtmatig volgens tussenevaluatie Amsterdam

Door 3 januari 2022juli 26th, 2022Geen reacties

Twintig BOA’s die in Amsterdam tijdens een proef met een korte wapenstok zijn uitgerust, hebben dit geweldsmiddel in zes maanden elf keer gebruikt, waarvan tien keer rechtmatig. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema aan de gemeenteraad naar aanleiding van een tussentijdse evaluatie.

Pilot geweldsmiddelen wapenstok

De proef begon op 4 maart van dit jaar. Tot en met 30 september hebben de BOA’s de wapenstok elf keer gebruikt. Dat gebruik wordt beoordeeld door een toezichthouder van de politie, in samenwerking met de hulpofficier van justitie. Tien keer bleek het gebruik rechtmatig. ‘Concreet betekent dit dat de betrokken BOA professioneel en rechtmatig heeft opgetreden en dat het fysieke gebruik van de wapenstok ‘proportioneel’ was’, aldus de burgemeester. In één geval twijfelde de toezichthouder over het juiste gebruik van de wapenstok. Dat voorval is met de boa’s geëvalueerd.

Lees meer over de evaluatie

Regels

Het gebruik van de stok is in de pilot aan regels gebonden. De BOA mag deze alleen gebruiken in geval van (potentieel) ernstig fysiek geweld tegen hem of haar. Het doel is de belager op afstand te houden. BOA’s die aan de pilot meededen, hebben geweldsinstructies en trainingen(RTGB) gekregen. Wil je meer weten over het (toegestane) gebruik van geweldsmiddelen lees dan onze whitepaper over dit onderwerp.