Skip to main content
ArtikelenBeleid en adviesJuridisch

Gedoogde én gereguleerde wiet verkocht in 10 gemeenten

Door 18 juni 2024juni 25th, 2024Geen reacties

In 10 gemeenten die meedoen aan de wietproef mag vanaf 17 juni zowel gedoogde als gereguleerde wiet worden verkocht. Die overgangsfase duurt 3 maanden. Daarna is het de bedoeling dat er enkel gereguleerde wiet verkocht wordt. Gedoogde wiet mag dan niet meer.

De wietproef begon eind vorig jaar in Breda en Tilburg, waar sindsdien zowel gereguleerde als gedoogde cannabis mag worden verkocht. Daarbij voegen zich nu Groningen, Zaanstad, Almere, Arnhem, Nijmegen, Voorne aan Zee, Heerlen en Maastricht en is de volgende fase in het experiment met gereguleerde wiet van start.

Overgangsfase naar gereguleerde wiet in wietproef

In een Kamerbrief over de stand van zaken van de wietproef zeggen ministers Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en Dijkstra (Medische Zorg) ‘verheugd te zijn’ dat over de volgende fase. ‘Dit is een belangrijke mijlpaal want vanaf dan mogen de telers hun producten verkopen aan de coffeeshops in alle 10 deelnemende gemeenten.’

Op 16 september volgt de ‘experimenteerfase’ waarin enkel nog de gereguleerde wiet mag worden verkocht. Maar de overgangsfase kan nog worden verlengd, ‘als blijkt dat er onvoldoende kwantiteit, kwaliteit en diversiteit in de producten is om de coffeeshops te kunnen bevoorraden’.

Tegengaan illegale handel

De nieuwe fase van het wietexperiment wordt de ‘overgangsfase’ genoemd de gereguleerde producten worden geoptimaliseerd. Coffeeshophouders willen bijvoorbeeld dat meerdere telers leveren, zodat het aanbod divers is. Als dat niet het geval is, wordt gevreesd voor een toename van illegale (straat)handel.

Standpunten kabinet over wietproef

In de nieuwe coalitie is alleen de VVD positief over het experiment gesloten coffeeshopketen. De PVV stelde eerder voor de proef te pauzeren tot een nieuw kabinet aantreedt, maar daar stemde een meerderheid van de Kamer tegen. NSC en BBB hebben zich tegen een uitbreiding van de proef uitgesproken. Lees verder over de ontwikkelingen rondom de wietproef op gemeente.nu.

preventief problemen tegengaan

De handhaving van de openbare orde en veiligheid is één van de belangrijkste taken van de overheid. MB-ALL biedt de overheid ervaren adviseurs en juridisch experts. Onze adviseurs hebben ruime ervaring in het evalueren van huidig beleid en de ontwikkeling van nieuw beleid. Indien gewenst begeleiden wij ook het bestuurlijke traject. Onze adviseurs kunnen naast detachering ook ingezet worden op projectbasis. In veel gevallen coördineren wij de projectorganisatie, ontwikkelen wij een plan van aanpak en zetten een netwerk op.