Skip to main content
ArtikelenBeleid en adviesvluchtelingenopvang

Gemeenten doen hun best, toch lopen asielzoekers in crisisnoodopvangen grote gezondheidsrisico’s

Door 10 maart 2023maart 15th, 2023Geen reacties

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) doen gemeenten enorm hun best om de grote stroom aan asielzoekers op een juiste manier op te vangen. Toch lijkt het lastig om ze een veilige plek te bieden. Uit het rapport van Inspectie Gezondheidszorg blijkt dat asielzoekers in crisisnoodopvangen grote gezondheidsrisico’s lopen.

Volgens de inspectie wordt sanitair in de crisisnoodopvangen soms niet schoongemaakt, worden kinderen mogelijk niet ingeënt tegen onder andere mazelen en is medische hulp alleen bij spoed beschikbaar. Ook zitten er mensen met psychische problemen, die niet in een dergelijke opvang thuishoren.

De crisisnoodopvanglocaties zijn ongeschikt om langer dan een week te blijven, maar asielzoekers wonen er soms maanden. “Van belang is dat we deze crisis beëindigen”, zegt de woordvoerder van VNG. Hij wijst onder meer naar de spreidingswet, die ertoe moet leiden dat asielzoekers gelijkmatiger over gemeenten worden verdeeld. Achter de schermen wordt volgens een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland hard gewerkt aan verbetering van de situatie.

Lees het hele bericht op de website van RTLnieuws.

Bekijk wat wij voor uw vluchtelingenopvang kunnen betekenen