Skip to main content
ArtikelenSociaal domein

Gemeenten moeten direct stoppen met inkomenstoets huishoudelijke hulp

Door 13 augustus 2023augustus 22nd, 2023Geen reacties

IJsselstein en ook Leusden gingen gebukt onder een enorme hoeveelheid aanvragen voor huishoudelijke hulp. Om een drempel op te werpen grepen zij in deze twee gemeenten naar een inkomenstoets voor huishoudelijke hulp. Dat werd in Den Haag lang gedoogd, want zij begrepen het probleem. Maar nu trekt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een grens. Totdat het een landelijk bepaald is, mogen deze gemeenten geen inkomenstoets vragen. 

Elke hulpbehoevende mag volgens het landelijke beleid bij zijn gemeente om huishoudelijke hulp vragen voor een bedrag van 19 euro per maand, ongeacht het inkomen.
De stijging van het aantal aanvragen drukt niet alleen flink op de begroting van gemeenten, ook de hulpbehoevenden zelf hebben er last van. De combinatie van personeelstekort en de enorme vraag maakten dat nieuwe aanvragers tot een half jaar op een wachtlijst kwamen te staan. Langer dan houdbaar voor mensen die aanspraak maken op die subsidie

“Zo’n inkomensgrens stellen mag nu niet van de wet”, zegt de woordvoerder van demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie, zorg) volgens RTV Utrecht. “Gemeenten moeten daarmee stoppen.”

Rechtszaak over inkomenstoets huishoudelijke hulp

Wettig is het opvragen van het inkomen niet, en nu heeft zowel in Leusden als in IJsselstein iemand een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente over hun onrechtmatige afwijzing. In Leusden werd de aanklager in het gelijk gesteld. De gemeente ging in hoger beroep en daar is nog geen uitspraak over gedaan.

Nu die twee rechtszaken lopen voegt het ministerie zich bij het eerdere oordeel van de rechter. ‘Gemeenten mogen bij hun beoordeling of een inwoner ondersteuning nodig heeft niet diens financiële situatie betrekken’, zegt de woordvoerder tegen de Volkskrant.

Kennis en expertise op het gebied van het Sociaal Domein

Wij zijn expert op het gebied van toezicht en handhaving. Advies, beleid, opleidingen en trainingen en ondersteuning op uitvoerend niveau, nu ook op het gebied van het sociaal domein; we hebben de juiste kennis én de juiste mensen in huis om u volledig te ontzorgen. Onze professionals zijn inzetbaar op detacherings- en projectbasis en gespecialiseerd in de volgende vraagstukken:

Lees meer over het Sociaal Domein