Skip to main content
ArtikelenBeleid en adviesJuridisch

Gemeenten testen digitale meldplicht voetbalsupporters gebiedsverbod

Door 13 oktober 2023oktober 19th, 2023Geen reacties

De gemeenten Rotterdam, Utrecht en Leeuwarden hebben een test voor een meldplicht systeem voor overlastgevende of veroordeelde voetbalsupporters aangekondigd. Personen met een gebiedsverbod kunnen digitaal met een vingerafdrukscanner aan hun meldplicht voldoen.

Het experiment zou met fictieve ‘vrijwilligers’ met een gebiedsverbod starten medio november zegt het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Deze vrijwilligers krijgen een kastje, een “Mini-ID”, en moeten op gezette tijdstippen een vingerafdrukscan uitvoeren. In deze eerste fase test men de betrouwbaarheid en veiligheid van het systeem. Ook wordt er ‘naar de privacy van de individuen gekeken’. Later worden daadwerkelijke voetbalsupporters met een gebiedsverbod voorzien van een Mini-ID.

Het plan rondom de digitale meldplicht maakt onderdeel uit van een grotere geheel van de Nederlandse overheid en de KNVB om excessen in en rondom voetbalstadions tegen te gaan.

Fysieke meldplicht gebiedsverbod weinig uitgedeeld

Er bestaat een gebiedsverbod in combinatie met een fysieke meldplicht waarbij personen zich op specifieke momenten fysiek moeten melden op het politiebureau. Dit wordt als een vrij zware maatregel gezien, en omdat dit politiebureaus tijd kost, wordt deze straf in de praktijk niet vaak opgelegd. Het is wettelijk ook al langer mogelijk om een digitale meldplicht op te leggen, maar hiervoor zou de technologie nog in ontwikkeling zijn. Dit gebeurt in de praktijk dus nog niet. Lees in het artikel op tweakers.net meer over de ‘proef’ van de deelnemende gemeenten.

Beleid gericht inzetten op gebiedsverbod

U wilt dat iedereen in uw gemeente zich veilig voelt. Is er genoeg toezicht op straat om de regels na te leven? Of beschikt uw organisatie over de capaciteiten om nieuwe regelgeving in te voeren en toezicht te houden op de uitrol? MB-ALL helpt uw organisatie om strategisch beleid te ontwikkelen op het gebied van veiligheid en leefbaarheid. Hoe beter de strategie, des te groter de kans op succes. Het formuleren van een heldere visie en het stellen van duidelijke doelen zijn het fundament voor alle plannen en activiteiten zoals de doorontwikkeling van een organisatie, de aanpak rondom complexe domein-overstijgende vraagstukken, groepsaanpakken en implementatie van nieuwe wet- en regelgeving.

Meer weten over regie voeren en strategische (beleids)keuzes?