Skip to main content
ArtikelenJuridisch

Gemeenten trekken handen af van asielcrisis: ‘Structureel probleem van kabinet’

Door 19 juli 2022juli 21st, 2022Geen reacties

Per 1 oktober steunen gemeenten en veiligheidsregio’s het kabinet niet meer in de asielcrisis. Dat zei voorzitter van het Veiligheidsraad Hubert Bruls op maandagavond 18 juli. “Dit is niet een crisis maar een structureel probleem.”

“Gemeenten en veiligheidsregio’s zijn niet opgericht om vluchtelingen op te vangen”, zei Bruls na afloop. “Dat is het COA. We moeten een streep in het zand trekken. De verantwoordelijkheid moet worden overgedragen aan het rijk.”

Voorzitter Bruls benadrukte dat het Veiligheidsberaad is opgericht om ‘als samenwerkende gemeenten crisissen aan te pakken’. “Deze situatie heeft crisiselementen, maar ook structurele kenmerken die gaan over vluchtelingenproblematiek in de Nederlandse maatschappij.

De voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s hadden vandaag het reguliere overleg met staatssecretaris Eric van der Burg (Veiligheid en justitie). Het overleg was digitaal. De staatssecretaris noemde na afloop de situatie in het opvangstelsel onhoudbaar. “In het bijzonder in Ter Apel.”

“De komende dagen zal er op verschillende niveaus, zowel politiek als in de uitvoering, doorgesproken worden over hoe we deze uitdaging het hoofd kunnen bieden”, zegt Van der Burg in een reactie.

Lees het hele artikel op rtlnieuws.nl

Vluchtelingenopvang en meerwaarde MB-ALL

Onze veiligheidsadviseurs en beleidsadviseurs zetten zich net als juristen regelmatig in voor complexe zaken waarin gemeentes kijken naar oplossingen op dit gebied. Daarbij bekijken we ook integrale vraagstukken waarbij bijv. behoefte is aan toezichthouders met een fysieke aanwezigheid rondom opvang locaties.