Skip to main content
ArtikelenBeleid en advies

Gevoeligheden rondom dodenherdenking lijken van alle tijden

Door 15 mei 2024mei 17th, 2024Geen reacties

Niet eerder werden er zoveel maatregelen genomen om te voorkomen dat de Nationale Herdenking op de Dam wordt verstoord. Zo zijn er minder mensen welkom dan normaal gesproken en geldt er een demonstratieverbod.

Met alle emoties rondom de oorlog tussen Israël en Hamas werd gevreesd voor ongeregeldheden. Het is niet voor het eerst dat spanningen in de samenleving reflecteren op de dodenherdenking, die sinds 1946 wordt georganiseerd.
Zo uitten jongeren in de jaren zestig kritiek op de herdenking vanwege de Vietnamoorlog; zij vonden dat de Amerikanen te veel werden opgehemeld. Tijdens de herdenking werd toen een rookbom gegooid.

Dit jaar kwam er kritiek vanuit verschillende kanten. Zo waren er actiegroepen die de aanwezigheid van Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV) ongepast vonden. Hanna Luden, tot voor kort directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vond zijn aanwezigheid ongemakkelijk omdat “de PVV een partij is die minderheidsgroepen bij voorbaat discrimineert”, dit meldde Luden de Volkskrant.

Afwegen respect dodenherdenking versus noodzaak demonstreren

Het onderstreepte de vele gevoeligheden rond de dodenherdenking, en die kwamen op allerlei manieren tot uiting. Een groep pro-Palestina-activisten zei tegen Nieuwsuur bijvoorbeeld dat ze sowieso niet van plan zijn om te protesteren tijdens de herdenking. “Wij hebben onze mensen opgeroepen om niet naar de Dam te komen op 4 en 5 mei. We zouden graag onze stem willen laten horen, maar denken dat het tegen ons gebruikt gaat worden.”

Preventieve voorzorgsmaatregelen

Eerder deze maand besloten de burgemeester van Amsterdam en de politie al dat het aantal toegestane aanwezigen zou worden gehalveerd van 20.000 naar 10.000. Ook zouden bezoekers bij aankomst worden gefouilleerd.

Het meenemen van vlaggen, T-shirts en andere uitingen die gebruikt konden worden om te demonstreren was verboden.

Meer over dodenherdenking en de beveiliging daarvan lees je in het NOS artikel.

Evenementen en de mogelijkheden van MB-ALL

De organisatie van evenementen vraagt om de juiste kennis en voldoende capaciteit. Dit geldt voor zowel de organisator als voor de gemeente. De professionals van MB-ALL helpen u graag om evenementen te positioneren binnen de gemeente én om ze veilig te laten verlopen. MB-ALL heeft beleidsmedewerkers in dienst die uw beleid integraal benaderen en zorgdragen voor evaluatie. Ook biedt MB-ALL projectmanagers aan die zorgdragen voor de operationele planning, inroostering en instructie van toezichthouders en de kwaliteit van de rapportages. Daarnaast heeft MB-ALL heeft een grote pool buitengewoon opsporingsambtenaren die inzetbaar zijn in domein 1.