Skip to main content
ArtikelenBOA's

Geweld tegen OV medewerkers weer toegenomen

Door 16 februari 2024februari 20th, 2024Geen reacties

Opnieuw zijn er meer geweldsincidenten tegen NS-medewerkers geregistreerd. Vorig jaar ging het om 1042 meldingen, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2022, bevestigt de NS na berichtgeving in De Telegraaf.

Volgens de spoorwegmaatschappij vormt het cijfer slechts een fractie van alle incidenten. NS-bestuurder Eelco van Asch noemt het geweld tegen zijn collega’s “schokkend en onacceptabel”. Het is het derde jaar op rij dat de geweldscijfers zijn gestegen. Ter vergelijking: in 2020 ging het nog om 661 meldingen. Vooral mensen zonder kaartje zorgen voor problemen, maar de NS noemt ook “asielzoekersproblematiek, toename van verwarde personen en een bepaalde hardheid in de samenleving”. Een woordvoerder van de NS legt uit dat alleen zogenoemde ’A-incidenten’ worden geregistreerd. „In de regel gaat het dan om strafbare feiten en niet om een grote mond geven, wat natuurlijk wél helaas aan de orde van de dag is.”

Strafrecht

De NS moest vorig jaar ruim 13.000 keer de hulp van de politie inschakelen. De vervoerder zegt steeds meer maatregelen te nemen tegen geweld en intimidatie, welke dat precies zijn wordt niet bekend gemaakt, verdere aanvullingen op de handhavingscapaciteit van Service en veiligheid wordt daarvoor verwacht. Daders van incidenten kunnen een schadeclaim en OV-verbod verwachten, zij zijn niet langer welkom in de trein.

Grote pool goed opgeleide BOA’s.

Voor handhaving van de wet- en regelgeving in domein 4 beschikt MB-ALL over een pool goed opgeleide BOA’s die inzetbaar zijn in het openbaar vervoer. Wij detacheren BOA’s bij gemeenten maar ook bij bedrijven als ProRail, Keolis en Connexxion.