Het permanent wonen op vakantieparken wordt steeds actiever gehandhaafd door gemeentes. Eerder schreven wij al over het feit dat Uden meer gaat controleren op permanente bewoning op recreatieparken. Familie Kroesbergen is een gezin dat door de strenge handhaving vorig jaar dakloos is geworden. Dit omdat permanent wonen op een vakantiepark volgens de gemeente Ede niet is toegestaan.
Maaike Kroesbergen vertelt aan de keukentafel van hun tijdelijke onderkomen (een chalet van nog geen 40m2), dat ze door de hele situatie slaapproblemen ervaart. “We hoppen op dit moment van het ene huis naar het andere huis. Feitelijk zijn we natuurlijk gewoon dakloos.”
Onderzoek Wonen op vakantieparken
In het onderzoek van KRO wordt er afgevraagd hoe er om dient te gaan met mensen die (permanent) in een vakantiewoning wonen. Streng handhaven, gedogen of juist parken ombouwen tot woonwijk? In tijden van enorme woningnood pleiten verschillende politici en deskundigen voor de laatste opties. Maar blijven er dan nog wel voldoende recreatieplekken over? En zijn deze recreatiewoningen wel geschikt om ook echt in te wonen?
Dwangsom
Voor Fred Kroesbergen was de keuze om een ‘vakantiehuis’ op De Goudsberg te kopen in 1998 snel gemaakt. “Hij kon een huis in het dorp kopen of hier, dat was ongeveer even duur. En dan woont hij liever hier midden in de natuur en een stuk rustiger,”. Toen hij – naar eigen zeggen – ook nog te horen kreeg dat permanent verblijven gedoogd werd en legalisatie waarschijnlijk een kwestie van tijd was, was de keuze voor een woning op De Goudsberg snel gemaakt.
Jaren gaan voorbij zonder problemen. Tot er vanaf 2019 ineens wél gehandhaafd wordt op het park. Eigenaren die niet kunnen aantonen dat ze naast de recreatiewoning op De Goudsberg nog een andere woning bezitten of een huis huren, krijgen te maken met handhavers van de gemeente. Ook bij Maaike en Fred worden er vanaf die tijd dwangsommen opgelegd. “Dat ging uiteindelijk om een bedrag van 20.000 euro, maar dat geld is nooit geïnd,” vertelt Fred.
Gemeente onverbiddelijk
Toch is de gemeente onverbiddelijk en inmiddels is het gezin in een juridische strijd verwikkeld met de gemeente Ede. Maaike: “We dachten eerst dat het om een periode van 3 maanden zou gaan, maar inmiddels is het huis voor onbepaalde tijd verzegeld. Dat zegel gaat er alleen af als we kunnen aantonen dat we een ander huis hebben gekocht of een huurcontract kunnen overleggen. En dat is gewoon heel moeilijk met de krapte op de woningmarkt. Er is gewoon niets te krijgen.”
Onrechtmatige bewoning
MB-ALL heeft veel ervaring op het gebied van onrechtmatige bewoning. Wij geven graag advies over de aanpak. Hier hanteren wij een eigen methodiek, waarbij wij duidelijke grenzen stellen en dit in een vroeg stadium communiceren.