Skip to main content
Artikelenvluchtelingenopvang

‘Groot deel opvanglocaties asielzoekers gaat dit jaar dicht’

Door 28 februari 2024maart 11th, 2024Geen reacties

In 2024 sluiten veel opvanglocaties voor asielzoekers de deuren. Dat komt omdat de contracten voor noodlocaties in bijvoorbeeld leegstaande gebouwen, sporthallen, schepen en tenten vervallen. Meer dan een derde van alle bedden verdwijnt daardoor dit jaar.

Dat net nu veel opvanglocaties sluiten, komt onfortuinlijk uit. Door de pas ingevoerde spreidingswet moeten er juist veel meer opvangplekken voor asielzoekers komen. Halverwege volgend jaar moeten er in het hele land 96.000 opvangplekken zijn.

Opvanglocatie straks 37% minder beschikbaar dan momenteel

Volgens de COA-cijfers waar de krant Trouw over publiceert, vervallen 24.000 opvangplekken nog dit jaar omdat de contracten van noodlocaties vervallen. Dat is 37 procent van alle plekken die er nu zijn, schrijft de krant.

Wanneer noodopvang sluit is het ‘dweilen met de kraan open’

Eind vorige maand rekende RTL Nieuws uit hoeveel asielzoekers elke gemeente op moet vangen volgens de spreidingswet. Bekijk hoeveel dat er per gemeente zijn.

Door de noodopvanglocaties die de deuren sluiten is het volgens Trouw de komende tijd echter ‘dweilen met de kraan open’.  Lees het hele artikel o.a. over de ’tax’ van Ter Apel op rtlnieuws.nl.

Betrek MB-ALL bij de opgaven die de Spreidingswet geeft

Voorzien in basisbehoeften en coördineren op een veilig leefsituatie is slechts één van de uitdagingen voor burgemeesters en wethouders. Onafhankelijke externe adviseurs die uw processen vlot kunnen trekken, rondom ingrijpende trajecten zoals ‘de spreidingswet’ kunnen vanuit MB-ALL druk van de ketel halen.

De vluchtelingencrisis is mensenwerk. MB-ALL kan helpen in het ontwikkelen, uitvoeren en begeleiden van vluchtelingenbeleid.

Bekijk wat wij op het gebied van vluchtelingenopvang kunnen betekenen