Skip to main content
ArtikelenOndermijningToezicht

Grotere steden hebben steeds meer last van explosieven

Door 22 mei 2023juni 5th, 2023Geen reacties

In de eerste vijf maanden van het jaar zijn er in steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht veel ontploffingen bij woningen en bedrijfspanden geweest. De ontploffingen en explosies zijn meestal dreigementen of wraakacties van drugscriminelen.  

Alleen in Rotterdam waren er al 54 incidenten met extreem geweld, in de eerste vier maanden van dit jaar. De burgemeester Aboutaleb heeft wijken zoals Crooswijk en het Oude Westen aangewezen als veiligheidsrisicogebied en daar moet (ter voorkoming) grondig gefouilleerd worden.

Meestal jonge jongens

De daders zijn voornamelijk jonge jongens die voor een paar tientjes tot een paar honderd euro dit soort klusjes willen doen. Zij kunnen op deze manier snel geld verdienen en zijn daarom ook makkelijk om te ronselen. Volgens criminoloog Sheila Adjiembaks, die onderzoek hiernaar heeft gedaan, verteld dat de jongeren uit twee delen bestaat: “Een deel zou de gevolgen niet zien van het plaatsen van een bom. Het andere deel overziet de gevolgen misschien wel, maar kan het op dat moment niet zoveel schelen omdat ze niet zoveel te verliezen hebben”  

 

Ingrijpen moeilijk en ingewikkeld

Veel steden worstelen met maatregelen, het blijft moeilijk en ingewikkeld om écht in te grijpen. Voor nu worden er extra cameratoezicht geplaatst en patrouilles in de probleembuurten gezet. Burgemeesters uit het hele land willen het risico van slachtoffers en omwonenden verkleinen, door sneller woningen te kunnen sluiten. Op dit moment is het zo dat een gemeente een woning of gebouw alleen kan sluiten als er verstoringen zijn van de openbare orde door incidenten in de woningen. NU.nl meldt dat de Tweede Kamer zich buigt over een wetsvoorstel dat de bevoegdheden van burgemeesters moet verruimen.  

Integraal handhaven onze expertise 

U wilt dat iedereen in uw gemeente zich veilig voelt. Is er genoeg toezicht op straat om de regels na te leven? MB-ALL heeft een grote pool buitengewoon opsporingsambtenaren die inzetbaar zijn in de openbare ruimte. Wij detacheren BOA’s die de veiligheid en leefbaarheid in de openbare ruimte handhaven. 

Lees meer over onze dienst