Skip to main content
ArtikelenBOA'sToezicht

Handhaving aanpak afval ‘stakingen en pilots’

Door 1 februari 2023februari 6th, 2023Geen reacties

In Utrecht is het niet te ontwijken: Overvolle vuilnisbakken en afvalzakken in opgestapeld langs de weg. Dit is het gevolg van de sinds gisteren stakende vuilophalers in de gemeente. Die staking duurt nog de hele week, ‘afvaltoerisme’ ligt op de loer.

Afvaltoerisme aan banden leggen

Afvaltoerisme in een notendop: even met je vuilnis langs bij een buurgemeente waar niet gestaakt wordt of het dumpen van je zooi in de natuur. In Houten komt het verschijnsel langzaam op gang. “We hebben gisteren al wat mensen weg moeten sturen, een stuk of vijf”, geeft Hugo Uytewaal, milieustraat beheerder in Houten aan. Om de afvaltoeristen tegen te gaan vraagt Uytewaal steekproefsgewijs om legitimatie. Wie niet kan bewijzen dat hij of zij daadwerkelijk in Houten woont, kan meteen rechtsomkeert maken. “De meesten hebben daar begrip voor. ‘Het was in ieder geval het proberen waard’, reageerde iemand nog.” Maar bij de steekproef houdt het niet op. In Houten worden namelijk BOA’s ingezet voor de resterende looptijd van de staking.

Afval dumpen in de natuur

Niet alleen in dorpen of steden, maar ook in de natuur is er angst voor afvaltoerisme. Bijvoorbeeld bij Cathelijne Roos, boswachter in het westen van de provincie. “Ik hoop dat iedereen zich fatsoenlijk gedraagt, maar het kan voorkomen dat onze natuurgebieden met afvaldumping te maken krijgen. Soms vinden we wel een deel van de inboedel ergens. Dan staat er opeens een bank op een random parkeerplaats of naast de sloot.” Lees er meer over Napels aan het “Amsterdam-Rijnkanaal” op rtvutrecht.nl.

Den Bosch start proef voor extra handhaving van afvaldumping

De gemeente Den Bosch ontving in 2022 bijna negenduizend meldingen van illegale stort en bijplaatsing van afval. Om dat tegen te gaan, start Den Bosch vanaf januari 2023 met een proef waarbij extra wordt gehandhaafd op afvaldumping.

Volgens de gemeente veroorzaakt een klein deel van de inwoners vervuiling. Ze zetten huishoudelijk afval en grofvuil naast de ondergrondse container, dumpen het afval op de hoek van de straat of in het groen.

Boete bij heterdaad afvaloverlast-overtreder

Op plekken waar regelmatig afval wordt achtergelaten en op plekken waar de gemeente meldingen over afval ontvangt, wordt dus extra gehandhaafd. Als iemand op heterdaad wordt betrapt, krijgt diegene direct een boete. Als de veroorzaker nog onbekend is, dan wordt er een zoektocht gestart naar de gegevens van daders. Als de dader is gevonden, wordt een boete van 150 euro uitgeschreven. In het voorjaar van 2023 wordt de proef uitgebreid naar andere wijken. De pilot heeft een looptijd van twee jaar, daarna wordt er geëvalueerd. Lees meer over de pilot in Den Bosch.

Optreden tegen afvaloverlast

MB-ALL draagt projectmanagers aan die zorgdragen voor de operationele planning, inroostering en instructie van toezichthouders en de kwaliteit van de rapportages. Daarnaast heeft MB-ALL Buitengewoon OpsporingsAmbtenaren beschikbaar die inzetbaar zijn in o.a. domein 1. Onze professionals zijn inzetbaar op detacherings- en projectbasis.

Inzet nodig op het gebied van toezicht en handhaving?