Skip to main content
ArtikelenBOA'smilieu

Handhaving bij Delta gebieden: Enorme drukte en visvergunningen niet op orde

Door 7 juni 2023juli 3rd, 2023Geen reacties

Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid controleerde samen met enkele partners de Natura 2000-gebieden. Dit bestaat o.a. uit de Biesbosch, Oude Maas en Hollands diep. Handhaving was nodig vanwege de beschermde dieren en planten in de natuur. Omdat de controle samenviel met het Pinksterweekend en de opening van het roofvis seizoen was het erg druk in het gebied.

Er werden in totaal 505 controles uitgevoerd waarbij 44 waarschuwingen zijn uitgegeven en 41 proces-verbalen zijn opgemaakt. Er werden voornamelijk bekeuringen uitgedeeld vanwege: een bekeuring voor bijvoorbeeld het betreden van de afgesloten natuurgebieden, het niet gerechtigd ter plaatse vissen, het niet in bezit van vereiste vergunning of vispas of voor het in bezit zijn van kruisnet en gefileerde vis.

Ook werden er boetes uitgedeeld voor het varen met een te hoge snelheid, het ‘geen gebruik maken van de dodemansknop’ en het varen zonder vaarbewijs.

Aanwezige fuiken en een voertuig in beslag genomen in natuurgebied

Een persoon zonder vaarbewijs werd na de bekeuring nog een keer varend aangetroffen. Hier is besloten om het snelle vaartuig in beslag te nemen. Er werden ook een aantal fuiken aangetroffen in het natuurgebied. Na onderzoek ging het waarschijnlijk om gestolen fuiken van een beroepsvisser. De fuiken waren niet zichtbaar geplaatst en stonden ecologisch gezien zeer onwenselijk. Één van de fuiken stond pal voor de ingang van een bewoonde beverburcht. Daarom zijn de fuiken samen met een boswachter van Natuurmonumenten verwijderd.

Veiligheid en leefbaarheid in de natuur

Overlast, en overtredingen op milieuwet of natuurwetgeving zijn zaken waar wij ook op meerdere gebieden voor in te schakelen zijn. Het belang van leefbaarheid en natuurbescherming staat hoog in het vaandel bij ons. Graag schakelen wij ook om bij te kunnen dragen aan het voorkomen van onveilige en/of overlastgevende situaties.

Schakelen voor het beschermen van natuurgebieden