Skip to main content
ArtikelenBeleid en advies

Handhaving op ‘laadpaalklevers’ nodig?

Door 15 augustus 2023augustus 21st, 2023Geen reacties

Het ‘Laadpaalkleven’ wordt door veel mensen als erg irritant gezien. Desondanks werd er vorig jaar door de Hoge Raad bepaald dat het geen strafbaar feit betreft. In Delft zijn er publieke laadpunten voor elektrische auto’s ingericht. Deze zijn nadrukkelijk bedoeld voor laden, niet parkeren. Toch worden deze laadplekken af en toe gebruikt om (langdurig) te parkeren. Omdat dit tot frustratie leidt, besloot de fractie vragen te stellen aan het college van Delft. 

Het college laat weten vooralsnog geen aanleiding te zien om de handhaving omdat ze aan de hand van monitoring zien dat het tot op heden geen (grote) overlast veroorzaakt. De situatie nu is dat een handhaver niet goed kan controleren hoelang een auto al aan de laadpaal is gekoppeld. Verder is er geen aanvullende regelgeving opgenomen voor het ontmoedigen van het zogeheten ‘laadpaalkleven’. Hoe vaak het kleven voorkomt en of dit in de toekomst toeneemt wordt gemonitord zegt het college.

Proef in Zoetermeer tegen laadpaalkleven
Omdat het vooralsnog niet strafbaar is om te kleven, wordt er ook niet op gehandhaafd. In de gemeente Zoetermeer is een laadpaal exploitant een pilot begonnen om het kleven tegen te gaan. Omdat het straffen zelf niet mogelijk is, besloot de exploitant te kiezen voor intrinsieke motivatie.

De autobezitter kan hier punten scoren voor elk geladen kilowatt uur. Hoe sneller ze de auto ontkoppelen hoe meer punten ze scoren. Zo kunnen ze uiteindelijk sparen voor een waardebon.

De pilot draait nu een half jaar en naar eigen zeggen wordt er al tientallen procenten minder gekleefd.

Parkeerhandhaving

MB-ALL ondersteunt gemeenten op het gebied van parkeerhandhaving. We adviseren over parkeeroverlast en kunnen een plan van aanpak schrijven of een beleid op het gebied van parkeren. We hebben ook een analysetool in eigen beheer voor optimalisatie van resultaten van parkeercontroles. Deze tool is zo ontwikkeld dat deze samenwerkt met uw parkeerhandhavingssoftware.

Lees meer over ons parkeerhandhavingpakket