Door de versoepeling van de coronamaatregelen en de vakantieperiode keren een hoop reizigers terug naar Nederland, wat veel impact kan hebben op het verspreiden van (nieuwe) virusvarianten.
De groter wordende aantallen van inwoners van gemeenten die zich over de landsgrenzen gaan begeven zorgen voor een extra druk op handhavers.
Reizen van en naar (hoog risico vakantie) landen mag, maar onder strenge voorwaarden: reizigers moeten een negatieve PCR-test laten zien bij het betreden van het vliegtuig en bij aankomst in Nederland moeten ze tien dagen in quarantaine.
Vliegmaatschappijen die niet goed checken
De controle begint op Schiphol, waar mensen bij aankomst worden opgewacht door medewerkers van de GGD Kennemerland. Wie de juiste papieren niet heeft, wordt genoteerd, maar mag wel doorreizen.
De vliegmaatschappijen moeten mensen namelijk controleren bij het betreden van het vliegtuig. Wie op Schiphol geen juiste papieren kan overhandigen, is bij vertrek dus niet goed gecontroleerd.
Mensen met de verkeerde gegevens tegenhouden op de luchthaven, is niet mogelijk i.v.m. het ontbreken van een daadwerkelijk verbod of (in)reisbeperking.
Selectie
De GGD registreert alle afwijkingen, maar maakt vervolgens op basis van een steekproef een selectie van 300 formulieren. Die worden doorgestuurd naar het speciale belcentrum.
Wie eenmaal thuis in quarantaine zit, kan gebeld worden door iemand van de ANWB. De organisatie, die normaal pechhulp of vakantiecalamiteiten opvangt, heeft de telefonische controle op zich genomen op verzoek van het ministerie van VWS. recent kwam naar voren dat men niet daadwerkelijk navraag doet of men thuis blijft.
Kosten: 19,4 miljoen euro
Het ministerie van Volksgezondheid heeft 19,4 miljoen euro uitgetrokken voor de voorbereiding, uitvoering en handhaving van de quarantaineplicht.
Uit vandaag gepubliceerde cijfers blijkt dat er 4,5 miljoen gaat naar het inrichten van de IT-systemen, 950.000 euro naar het belteam, 3,8 miljoen naar de controles van het vliegverkeer, 5,85 miljoen naar de communicatie, 550.000 naar het toezicht op het weg, bus en treinverkeer en 3,74 miljoen naar de handhaving door gemeente. We berichtten eerder over de door de overheid beschikbaar gestelde tegemoetkoming voor kosten die gemaakt worden voor coronamaatregelen handhaven, deze liep tot 30 juni.
Totstandkoming quarantaineplicht en taken BOA
Sinds 1 juni geldt er voor reizigers uit hoog risico landen bij aankomst in Nederland een quarantaineplicht. Wie aankomt moet een negatieve coronatest-verklaring en een quarantaineverklaring laten zien en vervolgens tien dagen in thuisquarantaine. Reizigers zonder verklaring krijgen 95 euro boete. het niet houden aan de thuisquarantaine resulteert in een boete van 337 euro.
Uit de resultaten van de eerste drie weken dat de maatregel van kracht is blijkt dat er op 90% van de vluchten quarantaineverklaringen zijn afgenomen. Er zijn 3219 verklaringen afgehandeld door een belteam van de ANWB, zij zijn aangesteld om dit na te bellen. In 19 procent van de gevallen kreeg het team geen gehoor. In 9 procent van gevallen was er geen of een onvolledig telefoonnummer ingevuld.
Wie de telefoon niet opneemt krijgt bezoek van een BOA. De gegevens van de reiziger worden daarvoor gedeeld met de gemeente waar de reiziger woonachtig is. Sinds 9 juni zijn er 184 quarantaineverklaringen doorgezet naar gemeenten. Hiervan is tachtig procent gecontroleerd en is in zeventien gevallen een boete van 337 euro opgelegd.
Zit u met capaciteitsproblemen voor het opvolgen en handhaven van quarantaineplicht taken? Wij hebben pools met flexibel in te zetten handhavers die ingezet kunnen worden op deze dossiers, evenals medewerkers die de afwikkelingen op zich kunnen nemen. Neem contact op met onze manager detachering Niko Pelzers