Door problemen op het Lucasbolwerk wordt het gebruik van harddrugs in de stad Utrecht verboden. De gemeente Utrecht gaat akkoord met het verbod, maar stelt wel enkele voorwaarden op. Het verbod moet tijdelijk zijn en alleen de overlast gevende gebruikers op het Lucasbolwerk mogen er hinder van ondervinden.
De ruim 120 zwaar drugsverslaafden verblijven momenteel in het park van Stadsschouwburg. In de buurt zorgen ze voor veel overlast van drugsgebruik op toiletten, ruzies, steekpartijen en heeft de buurt in het algemeen veel last van criminaliteit. Zo meldt RTV Utrecht dat Burgemeester Sharon Dijksma (PvdA) een plaatselijke verordening (APV) wil opnemen tegen het verbod tegen het gebruik van harddrugs op straat. Hoewel een ruime meerderheid hiermee akkoord gaat, is het tegenstrijdig vanwege het liberale drugsbeleid dat Nederland kent.
Stichting goud voor handhaving op samenscholings- gebiedsverbod
Stichting goud, een belanghebbende voor dak– en thuislozen, vindt een verbod op het gebruik van Harddrugs in de openbare ruimte niet de juiste oplossing. De stichting gelooft niet dat verbod gaat werken.” Ook wij zien het probleem dat er meer overlast is, maar er wordt al gehandhaafd op samenscholing, hier kan een gebiedsverbod opgelegd worden. Als er gekozen wordt voor een harddrugsverbod komt dit erbovenop. Hier geloven wij niet in en het verbod op het gebruik van harddrugs maakt van deze mensen criminelen.” Volgens de stichting moet er meer worden gepraat over het zorgaanbod. Hoe het verder moet met de zorg is totaal onduidelijk.
Tijdelijk verbod opnemen in de APV
D66’er Maarten Koning is geen voorstander van een dergelijk verbod, maar zal wel voorstemmen, echter met enkele voorwaarden dat het tijdelijk moet zijn. “Daarbij moet dan ook zeer goed geëvalueerd worden. Voornamelijk naar het effect van de specifieke APV-bepaling.”
Het is een complex probleem omdat volgens burgemeester Dijksma “Veel bestuurlijke maatregels, zoals het aanpakken van dealers, het inzetten van op extra handhaving en politieaanwezigheid zijn allemaal al gedaan”
Het resultaat
De gemeente Utrecht geeft aan dat de effecten en resultaten van een drugsverbod lastig te meten zijn. Dit is op basis van ervaringen in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Amersfoort.
Bij bovenstaande gemeenten loopt het verbod al jaren. Zij verschillen van elkaar om beleid op zorg. Deze gemeentes geven aan dat het verbod helpt om overlast van harddrugsgebruik tegen te gaan.
Ondersteuning bij de uitvoering van de APV
De APV is een belangrijke juridische basis in de aanpak van vele veiligheidsproblemen of leefbaarheidsthema’s. Zoals het aanpakken van ondermijning, drugsoverlast, prostitutie, aanpak van verslaafden of verslaafdenoverlast of veiligheid bij evenementen. Heeft u advies nodig over de APV, actualiseren of herschrijven van uw beleid? Wij ondersteunen u graag bij de uitvoering hiervan.